آردداخلیشماره 37غلاتگفتگوگفتگو با بخش خصوصیگندم

توزیع سیستماتیک سبوس به ضرر خود سبوس تمام شد!

توزیع سیستماتیک سبوس به ضرر خود سبوس تمام شد! یکی از مسائلی که طی ماه های اخیر در میان مدیران صنعت آرد بسیار مورد بحث و توجه قرار گرفته است؛ موضوع سیستماتیک شدن توزیع و فروش 100 درصدی سبوس گندم کارخانجات است.

از اواخر سال گذشته با تصویب جلسه کارگروه تنظیم بازار و ابلاغیه وزیر صنعت، معدن و تجارت به منظور ضرورت ساماندهی بازار، یکسان سازی نرخ سبوس در سطح کشور و شفاف سازی روند توزیع این کالا صورت گرفته است. در این شماره به ذکر برخی از دیدگاه های مثبت و منفی دست اندرکاران صنعت آرد پرداخته ایم که در ادامه می خوانید؛

تاخیر در صدور حواله دریافت سبوس، باعث انباشت و فساد این محصول شده است

گرچه برخی از مدیران، سیستمی شدن فروش سبوس را مثبت می انگارند اما باید توجه داشت که یکی از مشکلات این موضوع دیرکرد صدور حواله ها از طریق وزارت جهاد کشاورزی است که منجر به انباشت سبوس و فساد آن از لحاظ بهداشتی می شود.

در واقع به دلیل بالا بودن حجم حواله ها کنترل آنها سخت شده است به گونه ای که سفارش دهنده ای که سال گذشته مبلغ سبوس را واریز کرده است پس از گذشت چندین ماه به دنبال تحویل سبوس از کارخانه نمی آید و نهایتا با پیگیری های مداوم از وزارت جهاد کشاورزی این میزان سبوس خریداری شده از کارخانه خارج می شود.

نکته قابل توجه این است که آیا این سفارش دهنده، به واقع مصرف کننده خوراک دام بوده و یا دلالی که با انباشت سبوس در کارخانه آرد هم از هزینه انبارداری فرار کرده و هم فرصت کافی برای یافتن مشتری برای سبوس ها در بازار سیاه داشته است؟!

به نظر می رسد که یکی از دلایل سیستمی کردن توزیع و فروش سبوس گندم کارخانجات، کنترل قیمت فرآورده های دامی همچون شیر و گوشت بوده است اما نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که آیا با گذشت زمان قیمت این دو کالای ضروری با توزیع سیستمی سبوس ارزان می شود و یا خیر؟!

اهداف دولت از توزیع سیستماتیک سبوس در عمل اتفاق نمی افتد!

در واقع فروش 100 درصدی سبوس در سیستم نه تنها به افزایش نرخ سبوس کمکی نکرده بلکه دلالان را نیز افزایش داده است لذا در بسیاری موارد شاهد فروش سبوس با نرخ های بیشتر در بازار سیاه هستیم.

در واقع تجربه نشان داده است که دولت توزیع کننده مناسبی به ویژه در حوزه سبوس نبوده است چراکه اغلب موارد پای دلالان به این بازار کشیده شده است و هدف دولت برای کنترل کامل سبوس تولیدی در کشور تامین نمی شود. درواقع دولت به دنبال تحویل سبوس با قیمت کنترل شده به دامداران است اما در عمل این اتفاق نمی افتد!

در پایان باید یادآور شد که با فروش سبوس از طریق کارخانجات آرد، شاهد مشکل انباشتگی سبوس و تقاضاهای کاذب در بازار عرضه و تقاضا نخواهیم بود. در واقع سپردن فروش سبوس به خود کارخانجات نتایج بهتری نسبت به سیستمی شدن آن خواهد داشت.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا