صنعت غذاي دنيا در تسخير غذاهاي فست (keyboard foods)
گفتگو با مديرعامل ماکارونی جهان؛
صنعت غذاي دنيا در تسخير غذاهاي فست (keyboard foods)! در اين شماره پاي گفتگو با يکي از فعالان حوزه غذا نشسته ايم. کسي که در حوزه دامداري،کشاورزي و کشت گندم و ذرت و حتي حوزه توزيع و فروش نيز در کنار توليد ماکاروني فعاليت ميکند. صنايع غذايي جهان با مديريت خانواده کريملو مجموعه اي از 6 شرکت توليدات محصولات غذايي از جمله ماکاروني، نودل، چاي، لواشک و همچنين شرکت واردات و توزيع مواد غذايي است.
سود اصلي ماکاروني به جيب توزيع کننده ميرود و نه توليد کننده
آقاي دکتر فرزين کريملو ميزبان خبرنگار نگاشته شده است تا در حوزه توليد ماکاروني و نودل به سوالات ما پاسخ دهد؛
وي در ابتدا در پاسخ به اين سوال که آيا درست است که سود اصلي ماکاروني به جيب توزيع کننده ميرود و نه توليد کننده، گفت: بنده موافق اين مسأله نيستم. در جامعه ما هرکس فکر مي کند که ديگري سود مي برد و او در کسب سود، عقب مانده است، اين طور نيست. کرايه حمل افزايش يافته اما وضع رانندهها بهتر نشده است! سود مغازه دار زياد شده اما اين سود دردي از مغازه دار دوا نميکند و اغلب صاحبان سوپرمارکتها وضع خوبي ندارد!
بر خلاف عقيده بسياري از فعالان عرصه ماکاروني که اذعان مي کنند سوپرمارکتها بيشترين سود را از فروش اين محصول ميبرند، بنده معتقدم که اغلب سوپرمارکتها استيجاري هستند و اگر سود مناسبي داشتند ميتوانستند محل کسب خود را خريداري کنند. به عقيده من اگر در تهران يک فروشنده کالا صاحب ملک نباشد هرچه کسب ميکند بايد صرف اجاره کند. اجاره يک سوپرمارکت در شمال تهران ماهانه حدود 30 ميليون تومان است. به همين دليل است که اغلب آنها در عرض 6 ماه تا يک سال مجبور به تغيير جا مي شوند. (آمار غير رسمي از بسته شدن 300 سوپرمارکت در تهران خبر مي دهد)
وي با اشاره به اينکه دولت تلاش ميکند در برخي موارد از توليدکننده حمايت کند، افزود: بحثهايي همچون ماليات، تسهيلات بانکي جزء مواردي است که دولت براي توليدکنندگان با نگاهي حمايتي اعمال ميکند و بنده از روي تجربه عنوان ميکنم حمايتهايي که در کشور در حوزه توليد وجود دارد در حوزه بازرگاني اعمال نميشود.
فاصله بين سود و زيان در ماکاروني بسيار باريک است
مديرعامل ماکاروني جهان در ادامه به وضعيت صنعت ماکاروني پرداخت و گفت: توليد ماکاروني در تمام دنيا و کشورهايي همچون ايتاليا و ترکيه و حتي ايران حاشيه سود کمي دارد. در حال حاضر نيمي از شرکتهاي توليد کننده ماکاروني ايتاليا تعطيل شدهاند.
برخي شرکتهاي توليد کننده ماکاروني در امارات نيز متضرر شدهاند چرا که سود توليد ماکاروني زياد نيست. فاصله بين سود و زيان در ماکاروني بسيار باريک است و مديران توليدکننده بايد به اين مسأله توجه کنند. اما مزيت توليد ماکاروني به نسبت ساير مواد غذايي راحت بودن پروسه توليد با استفاده از تکنولوژيهاي پيشرفته است. به کمک دستگاههاي جديد، ماده اوليه در طول 5 تا 6 ساعت به محصول نهايي تبديل مي شود در صورتي که براي مثال در مورد چايي بايد 5 تا 6 ماه شاهد انبارش چاي باشيم اما مسأله موجودي انبار در مورد ماکاروني مطرح نيست.
اين فعال صنعت ماکاروني با اشاره به بهبود وضعيت صنعت ماکاروني در سال 95 به نسبت سال 94، اذعان داشت: ارائه قيمت مناسب براي گندم دوروم از سوي دولت شرايط مطلوبي را براي صنف ماکاروني ايجاد نمود. البته صنعت ماکاروني با مشکلاتي نيز مواجه است اما مشکلات کمر شکن نيست و اين قبيل چالشها براي هر توليدکننده اي وجود دارد.
سرانه مصرف نودل در ايران 38 گرم براي هر نفر!
در بخش بعدي اين گفتگو از دکتر کريملو به عنوان يکي از معدود توليدکنندگان نودل در ايران سوالاتي پرسيديم. وي در خصوص وضعيت توليد نودل گفت: سرانه مصرف نودل در ايران طي بررسي که شرکت نستله در 5 سال گذشته انجام داد براي هر نفر 38 گرم است در حالي که مصرف سالانه نودل در دنيا 5/14 ميليون تن و مصرف سالانه ماکاروني 5/13 ميليون تن است و اين تفاوت آمار به دليل جمعيت زيادي است که در شرق آسيا از نودل استفاده ميکنند.
وي با اشاره به بکر بودن بازار مصرف نودل در ايران، افزايش مصرف نودل در ايران را کند عنوان کرد و يادآور شد: استفاده از چاي کيسهاي به عنوان يک کالاي مصرفي سريع در سالهاي اخير به ويژه در شهرهاي بزرگ رشد چشمگيري داشته است. البته من درباره خوب بودن يا بد بودن اين محصولات جديد، اظهار نظر نميکنم اما بايد اذعان کنم که جامعه به سمت مديريت زمان پيش ميرود و جامعه فرصت صرف زمان زياد براي تهيه غذا ندارد. نودل غذايي است که در 3 دقيقه آماده مي شود لذا جمعيت دنيا به سمت مصرف اين گونه غذاها خواهد رفت.
آيا توليد نودل ظرفيت جذب سرمايه گذاري هاي جديد را دارد؟
دکتر کريملو در بخش بعدي اين گفتگو در پاسخ به سوال فوق گفت: به نظر من بازار ايران بسيار بکر است و براي هر صنعتي جاي سرمايهگذاري دارد. تقدم و تاخر ورود به بازار ايران دليلي بر موفق بودن شخص و يا شرکتها نيست! هستند افرادي که تازه وارد بازار شده اند اما موفقيتهاي زيادي کسب نموده اند. لذا اگر کسي با فکر جديد به اين صنعت وارد شود موفق خواهد بود.
وي در خاتمه گفتگو به تاثير تکنولوژي در کيفيت محصول و نقش آن در ماندگاري واحدهاي توليدي اشاره نمود و يادآور شد: اصل در توليد اين است که مدير واحد توليدي ذهنش از پروسه فعاليت کارخانه آسوده باشد.
هنگامي که ذهن مدير بيش از حد درگير مشکلات فني توليد شود از بحث اصلي يعني فروش محصول و مديريت بازار عقب خواهد ماند. اگر مديران واحدهاي توليدي در خريد تکنولوژي فقط به فاکتور قيمت توجه نکند بلکه به مواردي چون عمر ماندگاري خط توليد، استهلاک کمتر و توان ماشين نيز توجه کند با بهترين انتخاب مواجه خواهند شد. به عقيده من ارزان ترين خط، تکنولوژياي است که در طول 30 سال با کمترين مشکلات فني مواجه شود. با تجربهها در صنعت قطعا با من موافق خواهند بود…
شايان ذکر است صنايع غذا جهان در حوزه ماکاروني با دو برند جهان و گلين به توليد محصول ميپردازد و علاوه بر فروشگاههاي زنجيرهاي، فروش موفقي در استانهاي شمال غربي کشور داشته است. اين شرکت روزانه 80 تن ماکاروني با تکنولوژي بولر و 10 تن نودل را روانه بازار مي کند. مهمترين طرح توسعه اين شرکت، توسعه خط ماکاروني فرمي در سال 96 خواهد بود.