سیلوداران چه نقشی در تداوم خودکفایی گندم کشور ایفا می کنند؟
مدیرعامل سیلوی قصر طلایی هزاردانه پاسخ می دهد
سیلوداران چه نقشی در تداوم خودکفایی گندم کشور ایفا می کنند؟/ بحث سواد سرمایه گذاری در سیلوهای استاندارد در کشور نکته مهمی است که نقطه شروع چالشهای این صنعت است. در حال حاضر هزینه ساخت یک سیلوی50 هزار تنی بین 500 تا 600 میلیارد ریال است! سرمایه ای که با توجه به دستمزد نگهداری گندم، در هر صنعتی قابل برگشت است جز در صنعت سیلوداری!
سیلوداران چه نقشی در تداوم خودکفایی گندم کشور ایفا می کنند؟
مهندس کریمی مدیرعامل یکی از موفقترین سیلوداران غرب کشور در گفتگو با خبرنگاشته ضمن بیان مقدمه فوق گفت: درآمدی که سیلو داران بعنوان حق الحفاظ کسب می کنند در سالهای اخیر با هیچگونه افزایش منطقی مواجه نبوده است. جالب اینجاست که سازمان حمایت از تولید کننده و مصرف کننده با دخالت بسیار، علی رغم تاکید مدیران ارشد شرکت های غله، باز اصرار بر پایین نگاه داشتن هزینه دارد!
قیمت نگهداری از نرخ گندم جا مانده است/ سیلوداران
مدیرعامل سیلوی قصر طلایی هزار دانه با بیان اینکه از ابتدای نهضت سیلوسازی تعهد دولت پرداخت 2 درصد هزینه کل گندم به عنوان دستمزد نگهداری بوده است و بر همین اساس بخش خصوصی برای ساخت سیلو ترغیب شد، افزود: در سالهای 85 و 86، نرخ هر کیلوگندم 200 تا 250 تومان بود اما هم اکنون گندم به کیلویی 2500 رسیده و هزینه نگهداری محصولی با ارزش تناژی تنی 25 میلیون ریال عددی معادل 500 هزار ریال خواهد شد اما متاسفانه شاهدیم که هزینه نگهداری در پایین ترین حد غیر منطقی خود یعنی 54000 ریال جا مانده است. وعده های اجرا نشده از عدم حمایت و ورشکستگی این صنعت حکایت می کند.
تعاونی روستایی خودکفایی گندم را با چالش مواجه کرده است!
وی در ادامه با گله مندی از اینکه گاهی این شبهه به وجود می آید که دولت در ضلع مخالف سیلوداران قراردارد، یادآور شد: شاهد این ادعا تبعیضی است که دولت برای پرداخت حق مباشرت بین سازمان تعاونی روستایی و سیلوداران بخش خصوصی قائل می شود. تعاونی روستایی برای حق مباشرت هر تن گندم، 33 هزار تومان دریافت می کند اما به سیلوهای بخش خصوصی برای حق مباشرت تنها تنی 11 هزار تومان پرداخت می شود. این در حالی است که امکانات سیلوهای استاندارد بسیار بیشتر از تعاونی هاست و مباشران تعاونی روستایی به بهانه نبود امکاناتی همچون کمباین و سیستم حمل و نقل استاندارد، پول بیشتری را دریافت کرده و با حداقل هزینه (حدود تنی 6 تا 10هزار تومن) کار را به اتمام رسانده و سود کلانی را تصاحب می کنند.
ملاک بعدی بحث میزان خرید گندم است در سال گذشته سیلوی قصر طلایی هزار دانه با فعالیت شبانه روزی و اشتغال دو تیم 30 نفره مجموعا 15 هزار تن گندم را خریداری و ذخیره کرد در حالی که تعاونی ها تناژ بیشتری خریداری کرد و بخش زیادی از محصول را به خارج شهر انتقال داد.
سیلوداران حافظ خودکفایی گندم
کریمی در تشریح نقش مهم سیلوداران به تاثیر آنها در تداوم طرح استراتژیک خودکفایی گندم اشاره کرد وگفت: طی سالهای94-95 که سیلوداران در اولویت توجه دولت قرار گرفتند، بخش اعظم گندم کشور توسط سیلوداران بخش خصوصی خریداری و جذب سیلوها شد و خودکفایی تحقق یافت چرا که حضور قوی سیلوداران، دست دلالان و واسطه ها را از خرید تضمینی گندم قطع کرد و گندم هر منطقه بدون خروج از منطقه در همان استان تولید شده حفظ و نگهداری شد.
پیشنهاد پیش بوجاری در سیلوها ؛ گندم بدون افت در زنجیره گندم تا آرد
معتقدم اگر سیلوهای بخش خصوصی و دولتی گندم خریداری شده را از کشاورزان بعد از بوجاری خود سیلو تحویل بگیرند و نرخ خرید تضمینی بدون افت، به عنوان یک مبلغ واحد تعیین شود، بیشترین سود نصیب دولت و کشاورزان خواهند شد چرا که در گندم، واسطه ها حذف می شوند و مسئله ای ملعبه دست واسطه جهت چانه زنی وجود ندارد. از طرف دیگر گندم خالص تحویل می گردد و دولت میزان 13 درصد (مچموع) ناخالصی را نمی خرد و در آرددهی نظارت بهتر صورت می گیرد. هزینه این بیش بوجاری را دولت در یکسال از کشاورزان کسر می کند و در عوض میزان افت گندم کشاورز به ازای هزینه پیش بوجاری به مراکز از دولت کسر می گردد.
سیلوی قصر طلایی هزار دانه پروژه ای کاملا مهندسی در جذب گندم منطقه
این سیلودار بخش خصوصی در بیان اهمیت پروژه خود گفت: سیلوی تکمیل شده 50 هزارتنی فلزی طلایی هزار دانه در منطقه جاپلق استان لرستان با حدود 70 میلیارد ریال در سال 87 احداث شد. این پروژه در حال احداث سیلوی 15 هزار تنی فاز توسعه در بخش شاپور آباد بابت شعبه جهت رفاه حال کشاورزان می باشد. فاصله این سیلوها 20 کیلومتر تا استان مرکزی و 40 کیلومتر تا اصفهان می باشد لذا بعنوان یک کوریدور مهم در جذب گندم منطقه و حذف واسطه ها و دلالان در فصل خرمن(خرید گندم در سه استان لرستان ، مرکزی، اصفهان) ایفای نقش خواهند کرد.
مهندس کریمی در خاتمه از ارگانها و سازمانهای نظارتی به نمایندگی از طرف همه سیلوداران درخواست نمود تا بر اساس شعار سال جهش تولید و اهمیت دفاع از حریم بیت المال، مدافع حقوق صنایع سیلوداران در مقابل تعهدهای دولت های گذشته و افزایش نرخ نگهداری نیز شوند. وی تاکید کرد که نظارتهاتی موازی و نگاه امنیتی، شایسته مدیران سیلوداری که سرمایه خود را در محروم ترین مناطق به کار گرفته اند و هر سال پای تعهدشان ایستاده اند، نیست…!