درجه بندی کارخانجات آرد استان آذربایجان شرقی 6 سال است که مسکوت مانده!/ عدم به روزرسانی درجهبندی کارخانجات آرد در برخی استانهای کشور در چند سال اخیر به یکی از دغدغههای کنونی آسیابانان تبدیل شده است چراکه با توجه به نقش مهم رتبه واحدهای تولیدی در دریافت سهمیه گندم، بسیاری از واحدهایی که اقدام به سرمایهگذاری میلیاردی برای بازسازی و ارتقا کیفیت و تجهیزات خود کردهاند، تغییری در سهمیه گندم آنان ایجاد نشده است.
این معظل در استان آذربایجان شرقی بیش از سایر استانها به چشم می خورد و به گفته برخی فعالان صنعت آرد تعداد محدودی از فعالان صنعت این استان نیز با اهرم فشار، اداره کل غله را وادار به عدم تغییر سهمیه گندم کارخانجات آرد کردهاند که این موضوع، ماحصلی جز بیرغبتی صنعتگران برای ادامه مسیر ندارد.
درجه بندی کارخانجات آرد استان آذربایجان شرقی 6 سال است که مسکوت مانده!
مهندس حافظ ابراهیمپور، مدیرعامل شرکت آرد میلاد آذریابجان در گفتگو با نگاشته ضمن بیان مقدمه فوق گفت: متاسفانه در برخی کارخانجات با وجود امکانات و زیرساختهای کمتر، سهمیههای بیشتری را جذب نمودهاند. اما کارخانه ای همچون میلاد آذربایجان با صرف هزینهای بالغ بر300 میلیارد ریال طی سالیان اخیر و ساخت سیلو و گسترش شرکت و خرید تجهیزات جدید خط تولید همچنان با سهمیه 6 سال گذشته خود مشغول فعالیت است! نحوه سهمیه بندی در این استان توسط اکثریت کارخانجات آرد استان (بالغ بر 80 درصد) طی درخواستی رسمی، خواهان بازنگری شده است. اما هنوز پاسخ روشنی از اداره غله دریافت نشده است!
اگر قرار است درجه بندی کارخانجات و میزان سهمیه ها ثابت بماند باید شرایطی مهیا شود که کارخانجات هر شهرستان بر اساس پتانسیل و توانایی خود، حداقل آرد مورد نیاز شهرستان محل فعالیت خود را در طول سال تامین کنند تا از این طریق بخشی از درآمد و سود سالانه آنان تضمین شود. ضرورتی ندارد که با وجود یک کارخانه مجهز در شهرستان مرند آرد این شهر از سه کارخانه مختلف تامین گردد! لذا اداره کل غله باید برای رعایت عدالت هر چه زودتر در نوع سهمیه بندی بصورت کارشناسی و عادلانه بازنگری کند.
احداث و یا دریافت جواز حداقل 5 کارخانه جدید در استان آذربایجان شرقی طی چند سال اخیر!
وی با انتقاد از صدور مجوزهای جدید تاسیس کارخانه آرد با وجود اشباع این صنعت اظهار کرد: در حال حاضر واحدهای آردسازی استان آذربایجان شرقی با وجود پتانسیل تولید بالغ بر 2 میلیون تن در سال به دلیل سهمیه نامناسب گندم، قادر به بهرهبرداری درست از ظرفیتهای تولیدی خود نیستند. به گونهای که برخی از کارخانجات استان با ظرفیت اندک ماهانه حدود 500 تن گندم در حال فعالیت هستند و علی رغم این وضعیت در سالیان اخیر شاهد دریافت جواز تاسیس حداقل 5 کارخانه جدید در استان هستیم!
پیشنهاد من شناور نمودن سهمیه آرد یارانه ای همچون آرد حاصل از گندم 900 تومانی است. چرا که بحث کیفیت و برتری کارخانجات صاحب فن و تکنولوژی در بازار باید توسط خود مشتریان لحاظ شده و عدالت در بین آسیاب داران توسط خود بازار و مشتری(با انتخاب آزاد و سهمیه های شناور) برقرار شود.
ترس از گران شدن نان، چه بر سر این صنعت آورده؟!/درجه بندی کارخانجات آرد
مدیرعامل آرد میلاد آذربایجان در بخش دیگر گفتگو در خصوص آزادسازی صنعت گندم و آرد اظهار کرد: قطعا مقوله خصوصیسازی سیستم گندم، آرد و نان کشور با دولت گره خورده است و تمام فرآیندهای این صنعت باید تحت سامانه و نظارت دولت صورت گیرد چراکه انجام هر کاری خارج از سامانه دولتی تخلف محسوب میشود.
از سوی دیگر، دولت بابت این کنترل، سالانه حدود 30 هزار میلیارد تومان بودجه برای یارانه چرخه گندم، آرد و ثبات قیمت نان هزینه می کند. در حالی که قیمت آرد حدود 40 درصد در هزینه نان تاثیر دارد و آزادسازی نرخ آرد منجر به افزایش قیمت شدید نان نخواهد شد. به عقیده من متاسفانه برخی از کارخانجات پر کار (کارخانجات نزدیک استانهای قطب مصرف) به دلیل برخورداری از سهمیه بیشتر گندم دولتی، تمایلی به آزادسازی این صنعت ندارند در حالی که این 30 هزار میلیارد عدد هنگفت یارانه از منابع کشور به جای هدررفت در این صنعت میتواند صرف بخشهای عمرانی کشور شود.
فروش آرد سایر مصارف یکی از راهکارهای رونق منابع درآمدی کارخانجات آرد است/ درجه بندی کارخانجات آرد
این فعال حوزه آرد با بیان اینکه فروش آرد سایر مصارف یکی از راهکارهای رونق منابع درآمدی کارخانجات آرد است، گفت: در حال حاضر، کارخانجات آرد به دلیل عدم نقدینگی کافی قادر به خرید حجم بالای گندم برای تولید آرد صنف و صنعت نمیباشند. از سوی دیگر هزینه واحدهای تولیدی با توجه به نوسانات شدید ارز و تورم موجود با درآمد آنان انطباق ندارد.
ابراهیمپور قطع همکاری خریداران آرد صنف و صنعت با کارخانجات آرد را یکی از مشکلات جدی آسیابانان دانست و افزود: در حال حاضر هزینه خرید یک کیسه آرد صنف و صنعت از کارخانه آرد، حداقل 140 هزار تومان است. در حالی که آرد صنف و صنعت در بازار آزاد و خارج از شبکه به قیمت کیسهای 105 هزار تومان و حتی کمتر به فروش میرسد. لذا عمده خریداران آرد صنف و صنعت نیاز خود را از بازار آزاد و با قیمت ارزانتر تامین میکنند. راه حل این است که اختلاف قیمت آرد صنف و صنعت و سایر آرد ها را به حداقل رساند و برای این منظور نیاز به یک عزم ملی در دولت و برنامه ریزی کارشناسی برای تداوم آن است.
وی در پایان افزود: گندم و آرد بهعنوان استراتژیکترین محصول کشور، برنامهریزی دقیق، هوشمندانه و دلسوزانه میخواهد که امیدوارم مسئولان گرانقدر با همکاری بیش از پیش با کارخانجات پیشرو، که این کارخانجات بحق همچون سربازان در خط مقدم جبهه اقتصادی کشور عزیزمان در این جنگ تمام عیار هستند، بتوانیم در کنار هم از این برهه دشوار رهایی یابیم.