دشت مغان یکی از مناطق مستعد و حاصلخیز برای تولید گندم است که نقش مهم و تاثیرگذاری را در امنیت غذایی استان ایفا میکند. اما این روزها تولید گندم در زمینهای مرغوب مغان کمرنگ شده است و همچون گذشته تولید قابل توجهی را ندارد. نگاشته برای آگاهی از وضعیت کشت گندم مغان با مهندس ملکی، مدیرعامل آرد روشن اردبیل و رئیس انجمن آردسازان این استان به گفتگو پرداخته است.
کیفیت گندم دشت مغان
به گفته ملکی گندم تولیدی دشت مغان حرف اول را در کشور میزند و کیفیت و مرغوبیت آن برای همه شناخته شده است؛ اما متاسفانه چندی است که حجم تولید گندم این منطقه کاهش یافته و زمینهای گندم آن برای کشت بادامزمینی، هندوانه، خربزه و سیر به اجاره رفته است. از سوی دیگر، قیمتگذاری نامناسب گندم و عدم دسترسی به بذر کافی سبب دلزدگی کشاورزان برای تولید گندم شده است.
افزایش نرخ گندم برای آردسازان کمرکشن نیست
وی با اشاره به اینکه با توجه به گرانی کود و سایر هزینههای تولید، کشت گندم با نرخ 4 هزار تومان هیچ صرفه اقتصادی برای کشاورزان نخواهد داشت، گفت: دولت باید برای حفظ ژنوم گندم مناطق مرغوب کشور و تامین امنیت غذایی کشور، گندم را به نرخ واقعی از کشاورزان خریداری نماید. هرچند ممکن است که افزایش قیمت گندم به نفع کارخانجات آرد نباشد اما افزایش نرخ گندم در هزینههای کارخانجات آرد سرشکن میشود و هزینه زیادی را به آردسازان متحمل نخواهد کرد.
پای رانت به فروش آرد هم رسید!
ملکی در بخش دیگر گفتگو در خصوص مهمترین مطالبات آردسازان برای سال 1400 اظهار کرد: متاسفانه در حال حاضر شاهد وجود رانت حتی در فروش آرد توسط برخی کارخانجات بودیم. به گونهای که این واحدهای متخلف برای هر کیسه آرد، هزینه دو هزار تومان را برای رانندگان، مسئولان خرید آرد عشایری و روستایی در نظر میگیرند تا آرد را از کارخانه آنها خریداری نمایند و این موضوع به دور از مشتریمداری است.
همچنین با توجه به افزایش دستمزد و هزینههای تولید، اگر دولت چارهای برای افزایش سهمیهها، تغییر دستمزد آسیابانی و نرخ آرد نگیرد، باید در آیندهای نزدیک شامل ورشکستگی کارخانجات ضعیف باشیم.