بهبوددهندههای شیمیایی و ارزان چرا به بازار ایران وارد شدند؟ شرکت پرگاس نوین یکی از شرکتهای تولیدکننده انواع بهبوددهنده آرد و نان، انواع پودر کیکهای نیمه آماده و طراحی و تولید سیستم دوزینگ پودر (میکرونیدر ) است. نگاشته در این شماره برای آشنایی بیشتر با این مجموعه و معضلات تولید بهبوددهنده در ایران با مهندس میثم بقایی، مدیرعامل این شرکت به گفتگو پرداخته است.
مهندس بقایی فعالیت خود را با تاسیس ” پیماد صنعت ” در سال 81 همزمان با پروژه غنی سازی آرد زیر نظر اتحادیه اروپا و معاونت غذا و دارو، دکتر شیخ آلاسلام آغاز کرد. سپس به تشویق شیخ الاسلام در زمان دانشجویی کارشناسی ارشد، کار ساخت میکروفیدر را شروع و سال 83 اولین میکروفیدر تولید شده در ایران را تولید کرد. در آن سال این پروژه با هدف تامین آهن در آرد به دلیل کمبود آهن تعریف شد، لذا باید دستگاهی ساخته میشد که این 200 گرم را به ازای یک تن در طول یک ساعت تزریق کند که این موفقیت حاصل گردید و اولین دستگاه در آرد برازجان در استان کرمان و خراسان نصب گردید.
مهندس بقایی در خصوص چالشهاي صنعت آرد و نان در استفاده از آنزیم و بهبود دهنده اظهار کرد: متاسفانه چالش اصلی، تحریمها هستند چراکه کشورهای تولیدکننده آنزیمها تحریم بوده و آنزیمها به صورت مستقیم به دست واردکننده نمیرسد و دریافت مواد اولیه از طریق برخی از واسطهها موجب افزایش هزینه میشود. همچنین افزایش هزینه نیز موجب بالا رفتن قیمت محصول نهایی( بهبود دهنده ) میگردد.
وی ادامه داد: افزایش قیمت ارز و کمبود آن بخشی دیگر از چالش تولیدکنندگان بهبوددهنده است چراکه افزایش قیمت ارز موجب افزایش قیمت مواد اولیه میشود و از سوی دیگر، مقوله واردات توسط برخی از سودجویان، موجب آسیب جدی به بازار بهبوددهنده و ایجاد یک بازار رقابتی شده است.
در این میان، بعضی از تولیدکنندگان نیز برای جذب مشتری بیشتر از مواد شیمیایی استفاده میکنند که میتواند قیمت تمام شده بهبوددهنده را به صورت قابل ملاحظهای کاهش دهد؛ اما این موضوع باعث به خطر افتادن سلامت مصرفکنندگان میگردد.
وی با بیان اینکه بیشتر مصرف بهبود دهنده نان برای نان های حجیم و فانتزی می باشد که حدود 8 تا 10 درصد مصرف آرد کشور را به خود اختصاص داده است، گفت: متاسفانه این بازار اشباع شده است و تولیدکنندههای بهبود دهنده نان جایی برای بازار جدید ندیده و سعی بر تصاحب سهم بازار رقبا دارند. از سوی دیگر، همین رقابت نیز موجب تولید بهبوددهندههای شیمیایی و ارزان شده است که با توجه به شرایط اقتصادی، اکثر تولیدکنندگان نانهای حجیم بیشتر ملاک خود را در استفاده از بهبوددهندههای ارزان قرار میدهند.
مهمترین وجه تمایز محصولات پرگاس نوین با رقبا
بقایی ادامه داد: محصولات شرکت پرگاس نوین با افتخار به صورت آنزیمهای فعال تولید گردیده است و وجود هرگونه مواد شیمیایی که سلامت مصرفکنندگان را به خطر میاندازد را رد میکند. این شرکت همیشه سلامت و کیفیت را در اولویت اول خود قرار داده و این شاید مهمترین وجه تمایز و مزیت این شرکت است.
سنگاندازی تحریمها بر سر تولید بهبوددهنده در ایران
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر، عمده مشکل مجموعه پرگاس برای تولید محصول، وجود تحریمها است، گفت: متاسفانه تحریمها واردات بخشی از آنزیمها را با مشکل مواجه کرده است و جایگزینی آن با آنزیم مشابه باعث افزایش قیمت محصول نهایی برای مصرفکننده میگردد. همچنین نوسانات ارز نیز از عمده مشکلات در تولید است که موجب کاهش تقاضا برای خرید بهبوددهنده میگردد.
در واقع یک عدم هماهنگی میان توزیع گندم، خرید آرد بصورت یارانهای و آزاد وجود دارد که سبب شده میزان تقاضا برای آرد با کیفیت در کشور کم باشد چراکه تولیدکنندگان بهبوددهنده، تولیدات خود را بر پایه آنزیم قرارداده و با توجه به اینکه تکنولوژی تولید آنزیم در کشور وجود ندارد، حدود 80% از محصول شرکت در زمینه بهبود دهنده وارداتی میباشد.
چرا نوسانگیری کیفیت آرد فرآیند دشواری است؟
بقایی درباره راهکار کارخانجات آرد براي مقابله با نوسان مداوم آرد اظهار کرد: با توجه به سیاست دولت مبنی بر ارائه گندم یارانهای و پیش خرید گندم کشاورزان بدون در نظر گرفتن کیفیت گندم، ارائه کار مناسب برای نوسانگیری کیفیت آرد بسیار مشکل میباشد چراکه در امر خرید و توزیع گندم نظارت سازمانهای زیربط چندان مناسب نبوده است. همچنین کارخانجات آرد به دلیل سوددهی انباشت و نگهداری گندم دولتی برای کارخانجات آرد به دلیل دریافت مبلغ اجاره گندم از دولت، توجه کمتری را نسبت به کیفیت گندم ورودی دارند.
از سوی دیگر، واردات گندم نیز یکی از فاکتورهای ایجاد نوسان است و این سه عامل، نوسانگیری آرد را برای کارخانجات بسیار دشوار کرده است. لذا راهکار پیشنهادی ما این است که شرکتهای دانش بنیان مانند پرگاس نوین و سایر همکاران با نمونهگیری از گندمهای کارخانجات و آنالیز کیفیت آن، بتوانند با ارائه انواع آنزیم و فرمولاسیون متناسب، آرد خروجی از کارخانجات را تا حد امکان اصلاح و به کیفیت مقبول کارخانجات برسانند.
اما همچنان اعتقاد بر این است که وجود این سیاست (توزیع یارانه) برای گندم دولتی، فعالیت تولیدکنندگان بهبوددهنده و کارخانجات آرد را در نوسانگیری و ثبات کیفیت آرد خروجی بسیار سخت میکند .
خدمات شرکت پرگاس نوین برای بهبود کیفیت نان
وی در خصوص خدمات شرکت پرگاس برای حوزه نان اظهار کرد: با توجه به کیفیت پایین گندمهای سهمیهای و عدم استفاده از بهبوددهندههای مناسب جهت افزایش کیفیت آرد، نانوایان برای پخت نان مناسب با مشکلاتی دست و پنجه نرم میکنند. لذا مجموعه پرگاس نوین با تولید چندین نوع بهبوددهنده مخصوص نان سعی بر این دارد تا کیفیت آرد خروجی از کارخانجات را در داخل نانواییها جبران کند تا نانوایان از این طریق بتوانند نان با کیفیت را به سبد غذایی مردم برسانند. همچنین ارائه مشاوره جهت خرید و راهاندازی تجهیزات پخت نان یکی دیگر از خدمات شرکت پرگاس در حوزه تولید نان کشور میباشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: شرکت پرگاس نوین از سال 96 اقدام به تولید و بستهبندی انواع پودر کیکهای نیمه آماده، مواد اولیه قنادی و طراحی انواع آردهای مخصوص فست فودها در رستوران با دستگاههای اتوماتیک و به روز و در یک محیط کاملا بهداشتی نموده و افتخار دارد که بخش کوچکی از صنایع قنادی را نیز حمایت کند تا بتواند خدمت کوچکی نیز در این صنعت برای مردم عزیز کشورمان انجام دهد.