برخلاف تصورات موجود، قهوه از اواسط دورهی صفویه در ایران فراگیر شد
مدیرعامل قهوه بنمانو مطرح کرد
صنعت قهوه حدود 300 سال در اروپا سابقه دارد و از اواسط دوره صفویه در ایران به عنوان یک نوشیدنی معمول همچون چای، در فرهنگ ایرانی، بین خانوادهها جا افتاده بود و از آن زمان قهوه خانه های زیادی نیز برپا شدند. علاوه بر این، تاکنون انواع خاص دمآوری بومی قهوه ثبت ملی شده اند. اما به مرور زمان دلایل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی منجر به فراموشی عادت قهوه خوری شد.
باتوجه به اینکه در جوامع صنعتی به منظور تشویق نیروی کار و ایجاد انرژی در آنها از قهوه استفاده می شد لذا این محصول به عنوان یک صنعت قابل مصرف برای عموم، در اروپا شکل گرفت و سپس به دنبال نوشیدن آن با شیر، مصرف آن فراگیرتر شد؛ اما در واقع ریشه قهوه به آفریقا و هند باز میگردد.
مطلب فوق بخشی از گفتههای ابوذر امینایی، مدیرعامل قهوه بُنمانو (Bonmano) با خبرنگار نشریه نگاشته است که به تازگی با اطلاعاتی جامع وارد صنعت قهوه در ایران شده است. در ادامه مصاحبه ایشان را میخوانید؛
برند بنمانو با شناخت نیاز بازار و توجه به بازاریابی، وارد صنعت قهوه شد
وی ابتدا به نحوه تاسیس این شرکت پرداخت و گفت: چندین سال پیش از تاسیس بنمانو، سابقه فعالیت در زمینه واردات دانه خام قهوه از کشورهای مختلف داشتهایم که این آگاهی از صنعت قهوه، ما را برآن داشت تا در سال 92 به همراه بنیان گذاران، به تحقیق در راستای نیازهای جامعه در صنعت قهوه و مقایسه آن با جوامع خارجی بپردازیم. لذا بررسی های اولیه در خصوص امکان سنجی تولید در ایران شکل گرفت و در نهایت تصمیم به پیادهسازی آنها گرفته شد.
پس از تاسیس کارخانه، برخلاف بسیاری از تولیدکنندگان داخلی و خارجی، بازاریابی را از نقطه صفر از مکان کارخانه گرفته تا محصول، نام تجاری، بستهبندی و تنوع محصولات پایهریزی کردیم.
به گفته وی، در انتخاب نام بنمانو به عنوان برند از ترکیب دو کلمه فارسی به معنای پایه و شهرت استفاده شده است و از نظر آوایی نیز در زبان های غیر فارسی نیز به راحتی قابل تلفظ است.
کشورهای خط استوا، تولیدکنندگان بزرگ قهوه در دنیا هستند
امینایی در ادامه به بزرگترین تامینکنندگان قهوه در دنیا اشاره کرد و گفت: کشورهای شرق آسیا، ویتنام، اندونزی، هند، کشورهای آفریقایی نظیر اتیوپی و کنیا، آمریکای لاتین، کلمبیا، برزیل و … که بر روی خط استوا قرار دارند به دلیل شرایط خاص آب و هوایی جزو تولیدکنندگان قهوه در دنیا هستند که بنمانو تقریبا از اکثر این کشورها مواد اولیه (قهوه سبز) مورد نیاز برای محصولات خود را تهیه می کند.
وی در خصوص انواع دانه قهوه تصریح کرد: به طور کلی سه گونه قهوه عربیکا، روبوستا و لیبریکا در دنیا وجود دارد که گونهی لیبریکا تولید انبوه ندارد و تنها دو گونهی ذکر شدهی دیگر، در صنعت قهوه به کار گرفته میشوند. دانه روبوستا از نظر ظاهر، میزان کافئین و طعم با نوع عربیکا متفاوت است، اما آنچه از طعم قهوه مدنظر است، در دانه عربیکا یافت میشود که عمدتا گرانتر بوده و در ارتفاعات بالاتر رشد میکند.
مدیر عامل بنمانو در خصوص فرآیند فرآوری این محصول اظهار کرد: از آنجاییکه مرحله اولیه فرآوری این محصول در مزرعه رخ میدهد؛ ایجاد ارتباط مستقیم با مزارع کشورهایی که از آنها قهوه تهیه میکنیم، یکی از سیاستهای ما برای ثابت نگهداشتن کیفیت محصول است. پس از این مرحله، برای استفاده ، ابتدا باید این محصول برشته شود که با میزان برشتهکاریهای مختلف میتوان طعم و کاربردهای مختلفی ایجاد کرد، لذا ما در این مرحله، از جدیدترین تکنولوژیهای روز سوئیسی استفاده کردهایم. پس از برشته کردن، مرحلهی گاززدایی با توجه به نوع آن، از 24 ساعت تا سه روز انجام می شود. در نهایت محصول به صورت پودر آسیاب شده و یا به صورت دانه بستهبندی میشود.
تولید قهوههای کیسهای بدون نیاز به ابزار، برای اولین بار در ایران
امینایی در خصوص انواع محصولات بنمانو بیان کرد: به دنبال تحقیقات بازاری که پیش از تاسیس این شرکت، در راستای علت مصرف پایین این محصول در ایران و مصرف بالای قهوه فوری نسبت به سایر کشورها داشتیم متوجه شدیم که عدم آگاهی کافی مردم از محصول، عدم دسترسی به محصول باکیفیت و همچنین ابزار لازم جهت دم آوری، منجر به کاهش مصرف قهوه در کشور شده است.
در واقع ما مصرف بالای قهوه فوری در ایران را به عنوان نشانهای از نیاز مردم کشور به این محصول در نظرگرفتیم و لذا اقدام به تولید محصول نورسکا یا همان دمی چکهای بدون نیاز به دستگاه قهوه ساز کردیم که تنها با فشار جاذبه عمل دم آوری در آن صورت میگیرد. این نوع محصول در ایران، یک نوآوری از سوی بنمانو بوده و حتی در بسیاری از کشورهای اروپایی به صورت صنعتی تولید نشده است. در حال حاضر چهار لاین محصول مختلف برای مصرف کننده نهایی در این کارخانه تولید میشود که شامل قهوه250 گرمی به صورت دانه و آسیاب شده، قهوهی دمی چکهای نورسکا و کپسول اسپرسو است.
کافه نانهای بزرگ تهران از مشتریان بالقوه ما هستند
وی با بیان اینکه بنمانو تاکنون موفق به صادرات به عراق، روسیه، بحرین، عمان، قطر و امارات شده است، گفت: باتوجه به اینکه پیش از این، اکثر تولیدکنندگان داخلی قهوه، محصولاتی برای مصارف خانگی تولید نکرده بودند و قهوه وارداتی پس از ماهها به دست مصرفکنندگان داخلی میرسید، لذا تازگی قهوه حفظ نمیشد و در طعم آن تاثیر می گذاشت اما در حال حاضر ما موفق شدهایم قهوه را به صورت تازه برشت، به دست مخاطبانمان برسانیم و شعار “دم به دم تازگی” گواه این مهم است.
امینایی یادآور شد: یکی از رسالتهای مجموعه بنمانو این است که بتوانیم به عنوان مرجع فرهنگ قهوه در ایران شناخته شویم که معتقدم تاکنون توانسته ایم قدمهای خوبی از نظر تکنیک تولید و همچنین بازاریابی برداریم لذا کافههای مطرح و کافه نانها جزو مشتریان ثابت ما هستند.
مدیرعامل بنمانو خاطر نشان کرد: در ایران آمار دقیقی از تولیدکنندگان که به صورت جدی اقدام به واردات، تولید و عرضه کنند؛ وجود ندارد و به نظر میرسد که کمتر از 20 شرکت در این حوزه فعال باشند. در این میان بنمانو اخیرا در حال تلاش است تا به عنوان هیات موسس، اقدام به تشکیل انجمن قهوه ایران با عضوگیری از واردات کنندگان دانه سبز و تولیدکنندگان کند.
ارائه محصول ایرانی با کیفیت استاندارد نیز، شدنی است
وی در پایان گفت: علی رغم سرانه مصرف پایین قهوه در ایران که با ایجاد انجمن، به دنبال فراگیر شدن آنهستیم، یکی از بزرگترین مشکلات حوزه فعالیت ما، تصور اشتباه مصرف کنندگان از تولیدات داخلی و بی اعتمادی آنها به محصول ایرانی است که در این زمینه با در نظرگرفتن تمام جزئیات مانند بستهبندی، فروش، زنجیره تامینمحصول و … سعی داریم استانداردهای بین المللی را رعایت کنیم و تاکنون نیز موفق شدهایم ثابت کنیم که ارائهی محصول ایرانیِ با کیفیت مناسب نیز امکان پذیر است.