داخلیشماره 32غلاتکنترل کیفیتگفتگوگندم

سبوس تولیدی و ایمن سازی آن، دغدغه ای برای کارخانجات آرد

کارشناس کنترل کیفی شرکت آرد درچین کرمان مطرح کرد

ایمن سازی سبوس تولیدی، دغدغه ای برای کارخانجات آرد! سبوس گندم به سبب فراوانی تولید و دارا بودن پروتئین، ویتامین‌هایی مانند آهن، منیزیم، مس و… و مواد معدنی به خصوص فسفر نقش مهمی را در تغذیه دام، طیور و آبزیان دارد که با توجه به اهمیت آن تاکنون استاندارد اجباری برای رعایت بهداشت آن در حوزه خوراک دام و طیور وضع نشده است.

عدم رعایت بسیاری از الزام‌های بهداشتی و آلوده بودن سبوس به سموم شیمیایی، گرد و غبار و فلزات سنگین منجر به انتقال انواع آلودگی به شیر و گوشت دام و طیور می‌شود که این امر سلامت خوراک انسانی را نیز با خطر مواجه می‌کند. در همین راستا برای آگاهی از نحوه اجرای استانداردهای سبوس با زهره تابان، کارشناس کنترل کیفی کارخانه آرد درچین کرمان به گفتگو پرداختیم.

استاندارهای بهداشتی سبوس

به گفته وی اکثر اوقات آزمایش‌های تخصصی سبوس‌همچون سنجش فلزات سنگین، باقی‌مانده سموم، آزمون‌های میکروبی، پروتئین و… به علت تحمیل هزینه‌های سنگین به کارخانجات آرد صورت نمی‌گیرد و تنها آزمایشاتی از قبیل سنجش میزان رطوبت، خاکستر، وجود آرد و اندازه ذرات بر روی سبوس تولیدی خوراک دام و طیور انجام می‌شود. البته موضوع استاندارد سبوس برای مصارف نانوایی از این قاعده مستثنی است و استاندارهای بهداشتی دقیقی بر روی آن اعمال می‌شود.

اداره مواد غذایی عهده‌دار نظارت بر استاندارد سبوس دامی شود

تابان با اشاره به اینکه بیشترین میزان آلودگی گندم مربوط به پوسته و سبوس آن است، بیان کرد: با توجه به عدم اجرای الزام‌های بهداشتی در استاندارد سبوس خوراک دام، فلزات سنگین، سموم و آلودگی‌های شیمیایی به آسانی از طریق تغذیه دام وارد شیر و گوشت می‌شود که این امر موجب انواع بیماری‌های کلیوی، کبدی و سرطان می‌شود و سلامت غذایی مردم را با خطر مواجه می‌کند.

نشانه‌گذاری کیسه‌ها به زبان فارسی، درج نام واحد تولیدی

لذا شایسته است که با توجه به وضع استانداردهای اجباری در بخش انواع آلودگی‌های آرد و گندم، برای سبوس دامی نیز قوانین اجباری بهداشت نیز وضع شود. همچنین اداره مواد غذایی بیش از هر ارگان دیگری می‌تواند در بحث بهداشت سبوس خوراک دام و طیور وارد شود و بر آن نظارت داشته باشد.

وی ادامه داد: کارخانجات آرد در حال حاضر در بخش سبوس تولیدی برای تغذیه دام و طیور ملزم به استفاده از کیسه‌های نو و سالم که نسبت به رطوبت مقاوم باشند، نشانه‌گذاری کیسه‌ها به زبان فارسی، درج نام واحد تولیدی هستند.

تابان در خاتمه خاطرنشان کرد: وزارت جهاد کشاورزی برای حفظ سلامت غذایی شهروندان و بهبود تغذیه خوراک دام باید امکانات و بودجه‌ای را برای تخصیص بذرهای سالم و عاری از میکروب و فلزات به کشاورزان اختصاص دهد چراکه پاکسازی گندم آلوده به خصوص آلودگی با جیوه برای کارخانجات آرد امکان پذیر نیست و باید سالم‌سازی گندم در مراحل کاشت و برداشت صورت بگیرد.

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا