آردآردسازانداخلیشماره 42غلاتگندمنانیادداشت

ادعای عدم کارشناسی نرخ سبوس، بهانه ای برای صنعت دامداری کشور شده است!

یادداشتی از یک فعال آردساز

یکی از مباحثی که در چند ماه اخیر در برخی رسانه ها و صنوف وابسته به غلات مورد نقد و بررسی قرار گرفت مسئله نرخ سبوس و افزایش منطقی آن بوده است. در تحلیل تغییر نرخ سبوس باید به نکات ریز و قابل توجهی پرداخت؛

صنعت آرد از سال 1393 هیچگونه افزایش قیمتی در نرخ فروش آرد نهایی خود نداشته است در صورتی که هزینه هایی همچون آب، برق، حمل و نقل، حقوق ودستمزد کارگر و نرخ کیسه آرد با افزایش قیمت چند برابری مواجه شده است.

با اینکه دولت با مشکلات اقتصادی زیادی دست و پنجه نرم می کند اما بصورت مداوم سعی در این داشته تا نرخها را ثابت نگاه دارد چرا که در صورت افزایش نرخ اقلام اساسی، ناچار به افزایش سوبسید در آن حوزه ها نیز خواهد بود. در خصوص تعیین نرخ سبوس نیز دولت با توجه به کارشناسی که کرده در نهایت به دنبال تحمیل فشار کمتر به مردم بوده است و نکته جالب اینجاست که در این آنالیز قیمت، حداقل فشار نیز به صنف دامدار وارد نشده است، اما بر چه اساسی؟

تصور عمده در میان صنایع مصرف کننده سبوس یعنی دامداران و واحدهای تولید خوراک دام و طیور بر این مبناست که این قشر دچار زیان شده اند اما جالب است بدانید که قیمت نهایی شیر با نرخ 1490 تومان بر اساس قیمت سبوس 1250 تومان به دست آمده و تعیین شده است لذا با توجه به تصویب این نرخ نهایی برای فرآورده های لبنی (شیر) قطعا صنعت خوراک دام و دامداران هیچ زیانی با افزایش قیمت سبوس تجربه نکرده اند.

بزرگترین مانع اعلام نرخ کارشناسی سبوس چه بوده است؟

ازسوی دیگر کارگروه ملی گندم، آرد و نان که متشکل از تعداد زیادی از وزرا و معاونین وزرا هستند، پیش از تصویب قیمت سبوس برای صنعت آرد، برای صنعت شیر چاره جویی کرده اند و با در نظر گرفتن توان مالی مصرف کننده نهایی شیر و خانوارها، قیمت سبوس را افزایش داده اند. لذا نرخ کارشناسی شده سبوس، تصمیمی یک شبه نبوده و ادعای عدم کارشناسی این نرخ، بهانه ای برای صنعت دامداری کشور شده است!

باید تاکید کنم که متاسفانه نوعی لجبازی در تصمیمات وزیر سابق جهاد کشاورزی در خصوص ممانعت از افزایش قیمت سبوس موجب شد که صنعت آرد کشور به عنوان تنها متضرر این تعیین نرخ، متحمل هزینه های سنگینی شود!

افزایش نرخ سبوس هیچ کمک محسوسی به صنعت آرد نکرده است

علی رغم افزایش قیمت سبوس از نرخ 840 تومان به 1250 تومان، باید توجه داشت که این امر هیچ کمک چشم گیری به هزینه های کارخانجات آرد نکرده است و تنها 3 تا 4 درصد در قیمت آرد تولیدی اثربخش بوده است. شاید این افزایش اندک تنها در جهت دلجویی و همراهی کارخانجات آرد با دولت صورت گرفته است واین افزایش 25 تومانی قیمت آرد در هر کیلو، همانند یک کاه در میان کوهی از مشکلات کارخانجات آرد است.

وزارت جهاد و اتحادیه دامداران از اطلاع رسانی صحیح سر باز می زنند!

به اعتقاد من به عنوان یک فعال در حوزه تولید آرد، اتحادیه تعاونی دامداران اطلاعات صحیحی از آنالیز افزایش قیمت سبوس به اعضای خود نمی دهند به همین علت است که بسیاری از دامداران معتقدند که قیمت شیر باید با نرخ 1490 تومان قیمت گذاری شود و نرخ سبوس، همان قیمت 840 تومان باقی بماند!

به نظر می رسد حتی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این کارشکنی (عدم اطلاع رسانی صحیح) با تعاونی دامداران همراه شده است چرا که اگر این رسالت به درستی انجام می گرفت امروز یعنی در آذرماه 98 هنوز مشکلات صنعت آرد با دامداران ادامه نمی یافت! کارخانجات آرد همچنان بابت فروش سبوس 3 ماه تابستان گذشته با صنعت دامداری درگیر هستند و در این میان تعاونی ها همچنان مسئولیت مشکلاتشان را در صنایع دیگر جستجو می کنند!

از نشریه محترم نگاشته خواستاریم به عنوان یک رسانه بی طرف و مرتبط با این حوزه در شماره آتی خود با پیگیری از سازمان حمایت از مصرف کننده، به موضوع نحوه آنالیز قیمت شیربپردازد. شاید بتوان از این نشریه فعال در صنعت خودمان بخواهیم تا برای صنف دامدار که در معرض اطلاعات نادرستی قرار دارند، در خصوص نرخ واقعی سبوس اطلاع رسانی کنیم تا با شفاف سازی این مبحث، صنف محترم دامدار نیز از اشتباه و گله گذاری های بی اساس خود دست بردارند.

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا