پزشکی و سلامتداخلیشماره 20گوناگونیافته‌ها

چای در طول روز زیاد می نوشید؟

چای بدون شک محبوب‏ترین نوشیدنی جهان است (بدون در نظر گرفتن آب). همه ما روزانه حداقل یک فنجان چای را می‏نوشیم. این روزها چای یکی از الزامات محل کار محسوب می‏شود و بسیاری از افراد، روزانه بالغ بر 6 فنجان چای می‏نوشند تا خستگی کار را از تن در کنند. اما آیا نوشیدن این مقادیر زیاد از چای مضراتی برای بدن دارد؟

همه می‏دانیم که چای حاوی کافئین است، کافئین آن بیشتر از قهوه نیست اما احتمال این که در طی روز چندین فنجان چای بنوشید بسیار بیشتر از نوشیدن همان میزان قهوه است. هر فنجان چای 14 تا 60 میلی گرم کافئین دارد. تحقیقات نشان داده است که یک انسان بالغ روزانه حداکثر می‏تواند 5 فنجان (فنجان نه لیوان) چای سیاه بنوشد. اگر چه کافئین اثرات متفاوتی بر روی بدن افراد مختلف دارد اما تحقیقات حاکی از این است که موارد زیر در بیشتر افراد مشترک است:

• اضطراب و بی قراری یکی از مشهود ترین عوارض مصرف کافئین بیش از حد است.

اگر روزانه بیش از 5 فنجان چای می‏نوشید و مضطرب هستید، شاید باید از میزان چای مصرفی خود بکاهید.

• اگر با وجود نوشیدن چای هنوز هم احساس خستگی دارید و یا مدام این احساس را دارید که باید یک فنجان دیگر بنوشید، به احتمال قوی شما به این نوشیدنی کافئین دار وابستگی یا اعتیاد پیدا کرده‏اید. اگر دوز کافئین در خون شما کاهش پیدا کند و یا به هر دلیلی به بدن شما نرسد علائمی مانند عدم تمرکز، سردرد و خستگی زیاد خواهید داشت. عوارض ترک کردن کافئین موجود در چای به قدری است که بیمارستان Johns Hopkins آن را به عنوان نوعی از اختلالات روانی معرفی کرده است.

• کافئین تا حدودی ادرار را زیاد می‏کند، بنابراین اگر شب چای بنوشید احتمال این که در میانه شب برای دستشویی رفتن بیدار شوید زیاد است. همین موضوع باعث می‏شود که کیفیت خواب شما در طول شب کاهش پیدا کند و در نتیجه روز بعد احساس خستگی به سراغ شما بیاید.

• چای سیاه به دلیل دارا بودن مقادیری فلوراید در بلند مدت می‏تواند منجر به بیماری فلوروزیس اسکلتی شود.

البته این بیماری در بیمارانی مشاهده شده است که در طی 20 سال روزانه بسیار بیشتر از 5 فنجان چای سیاه نوشیده‏اند. فلوروزیس اسکلتی بیماری دردناکی است که استخوان‏ها را درگیر می‏کند.

• خانم‏های باردار نباید بیش از 3 فنجان چای در طول روز بنوشند زیرا کافئین بالاتر برای جنین و نوزاد خطرناک است. سقط جنین، مرگ ناگهانی جنین در رحم، وابستگی نوزاد به کافئین پس از به دنیا آمدن و وزن پایین به هنگام تولد از جمله خطرات نوشیدن بیش از حد مجاز چای در دوران بارداری است. مادرانی که به نوزاد خود شیر می‏دهند نیز نباید بیش از 3 فنجان چای در روز مصرف کنند زیرا میزان بیشتر کافئین نوزاد را بی قرار می‏کند.

• مقادیر بالای چای سیاه می‏تواند منجر به کم خونی و در برخی موارد اختلال در لخته شدن خون به هنگام خونریزی شود.

• برخی تحقیقات نشان داده‏اند که کافئین می‏تواند عاملی برای تشنج باشد و یا اثرات داروهای ضد تشنج را کاهش دهد، بنابراین اگر سابقه هرگونه تشنج دارید، در مصرف کافئین احتیاط کنید.

• چای سیاه مانند هورمون استروژن در بدن عمل می‏کند. بنابراین اگر مبتلا به هرگونه بیماری هستید که به هورمون استروژن حساس است، مراقب باشید. سرطان سینه، سرطان رحم، اندومتریوزیس و فیبروم‏های رحمی همگی با مصرف استروژن وخیم‏تر می‏شوند.

• در مواقع اسهال شدید، چای ننوشید زیرا کافئین در این مواقع اسهال را تشدید می‏کند.

• نوشیدن بیش از 2 تا 3 فنجان چای در طول روز منجر به خروج بیشتر کلسیم از راه ادرار از بدن شما می‏شود. در طی سالیان طولانی، این خروج کلسیم از بدن استخوان‏ها را ضعیف‏تر کرده و می‏تواند منجر به پوکی استخوان شود.
حالا که با عوارض مصرف بالای چای آشنا هستید، بهتر است مصرف آن را کاهش دهید و از انواع دمنوش‏ها به عنوان جایگزین استفاده کنید. البته به این نکته نیز توجه کنید که مصرف هر نوع ماده غذایی به صورت افراط خطراتی برای سلامتی شما خواهد داشت.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا