آزادسازی سبوس، راه حلی برای خروج کارخانجات آرد از مشکلات/ مشکلات پیرو اجرای سامانه سبوس با گذشت ۳ ماه از زمان اجرای آن همچنان ادامه دارد. تمامی انجمن های صنفی، وزارت جهاد کشاورزی، شرکت مادر تخصصی ایران، مراکز دامداری و تمامی کارخانجات آرد درگیر این مساله هستند. هم اکنون سوال آن است که چرا کارخانجات آرد برای فروش سبوس و يا افزايش بهاي فروش ان اصرار می ورزند؟
آزادسازی سبوس، راه حلی برای خروج کارخانجات آرد از مشکلات
پاسخ این سوال را می توان در مصرف آرد یارانه ای یافت که بهای آن به اندازه نیاز جهت کسب درآمد کارخانجات آرد نبوده و رفع مشکلات مالی ناشی از هزینه های زیاد نگهداری واحد آردسازی مرتفع نمی شود.
مساله این است که در شرایطی که مقرر نیست بخش یارانه ای نان دچار افزایش قیمت شود، لازم است بخش غیر یارانه ای و بی ارتباط با نان دارای افزایش قیمت شود تا کمک حال کارخانجات آردسازی باشد و بهاي سبوس بهترين گزينه خواهد بود زيرا بدون ارتباط با ارد بوده و چند قيمت بودن ارد را ايجاد نميكند و منجر به جابجايي ارد در بازارهاي سياه و ازاد نميگردد .
وزارت کشاورزی در این راستا عنوان می کند که در صورت افزایش قیمت، بهای گوشت و لبنیات افزایش خواهد یافت و اعمال این روش تنها راه کنترل قیمت این اقلام است. این درحالی است که طبق اعلام این وزارت خانه تنها ۳۰ درصد از مصرف نهاده های دامی از سبوس تامین می شود، ازجهتی پیش افزایش قیمت سبوس، قیمت گوشت و لبنیات افزایش یافته بود.
آزادسای سبوس؛ یکی از راهکارهای درآمدی آردسازان
یکی از راه های درآمدی کارخانجات آرد فروش سبوس و آزادسازی سبوس و يا افزايش نقدينگي از طريق تغيير قيمت سبوس است. در گذشته ۵۰ درصد از سبوس در اختیار کارخانجات آرد بوده و گردش مالی مطلوبی صورت می گرفت اما تورم اقتصادی دو سال اخیر باعث شده که سبوس از دسترس کارخانجات خارح شود و در عوض افزایش پرداختی در هزینه آسیابانی صورت نگرفته است. هم اکنون کارخانجات آرد همچنان درحال دریافت مطالبات خود از سال های گذشته هستند که با اقساط اندکی درحال پرداخت است.
کاهش گردش مالی کارخانجات باعث می شود در سال های آتی واحدهای فوق توان حرکت همسو با تورم بازار را نداشته باشند و از آن باز بمانند در نتیجه در آینده نزدیک با تعطیلی واحدها مواجه خواهیم شد. جلوگیری از گردش مالی کارخانجات آرد باعث می شود در سال های آتی سبوس با قیمت گزاف از خارج از کشور وارد شود تا حبران كمبود بازار را بنمايد و این به هیچ عنوان به نفع اقتصاد کشور نخواهد بود.
راه حل خروج آردسازان از مشکلات چیست؟
هم اکنون راه حل خروج از وضعیت فوق افزایش قیمت نان، جلوگیری از تورم ، اعطای ۵۰ درصد سبوس به کارخانجات آرد ويا افزايش قيمت فروش ان جهت درآمدزایی آن ها است. هم اکنون سردرگمی بر سر نرخ گندم و سبوس، فضای ناامنی را ایجاد کرده است که باعث می شود کارخانجات از عملکرد خود بازبمانند و در انتظار تصمیم گیری های آینده بمانند.