بذور گندم های دنیا و قابلیت کشت آن در ایران
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی پاسخ میدهد
کشت بذور گندم دنیا در ایران وجود دارد و در کشور ما به جهت تنوع آب و هوایی و وجود چهار اقلیم کلان مشتمل بر اقلیم سرد، سرد معتدل، گرم و خشک جنوب و اقلیم گرم مرطوب خزری، گروههای گندم با دوره کاشت تا برداشت متفاوت از 270 روز در اقلیم سرد تا 150 روز در اقلیم گرم و خشک کشت میگردد. به عبارتی تمام گروههای زراعی گندم دنیا در ایران قابل کشت و تولید میباشد و این زراعت در ایران در یک دوره صد روزه از اواخر شهریور ماه تا دهه اول دیماه کشت می گردد.
نگاشته در این شماره برای آگاهی از اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در حوزه گندم با اسماعیل اسفندیاریپور، مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی به گفتگو پرداخته است.
گندم گلستان و خوزستان از نظر پروتئین درجه یک میباشند
وی در خصوص وضعیت ارقام گندم استانهای خوزستان و گلستان اظهار کرد: وضعیت ارقام گندم استانهای گلستان و خوزستان در گروه گندمهای با عادت رشد بهاره بوده و کیفیت گندم این دو استان از نظر پروتئین بر اساس استاندارد 104 جزء گندمهای درجه یک کشور محسوب میگردند. همچنین دوره کاشت ارقام گندم در استان گلستان حدود 175-150 روز و در استان خوزستان قریب 170-145 روز به طول میانجامد. البته کشت تمام گروه زراعی گندم در ایران وجود دارد.
سهم450 هزار تنی بخش خصوصی در تولید بذر گندم
اسفندیاریپور با بیان اینکه بذور مورد نیاز برای کشت گندم کشور سالانه حدود 1300-1250 هزار تن ناخالص قبل از بوجاری بوده است، گفت: پس از بوجاری و حذف ناخالصی و ضد عفونی با قارچکش حدود 1100 هزار تن بذر آماده برای کشت مورد نیاز است که در سالهای اخیر 450-400 هزار تن آن توسط شرکتهای تولید کننده بخش خصوصی و تعاونی تحت کنترل فنی و نظر موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال با سیاست گذاری دفتر مجری طرح گندم، و در استانها با نظارت و هماهنگی سازمانهای جهاد کشاورزی تولید و توزیع میگردد.
بذور گندم ایران وارداتی است یا تولیدی؟
اسفندیاریپور در پاسخ به این سوال که چه حجمی از بذر گندم کشور تولیدی است، گفت: تولید هستههای بذور مورد نیاز گندم توسط موسسات تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر و موسسه تحقیقات دیم کشور و بعضا شرکتهای بخش خصوصی در داخل تولید میگردد و بذور طبقه مادری و گواهی شده از طریق 270 شرکت تولیدکننده بذر بخش خصوصی و تعاونی تولید فرآوری و توزیع میگردد. لازم به ذکر است که تمام بذور گندم مورد نیاز کشاورزان در داخل تولید میشود. البته مبادلات ژرم پلاسم و مواد ژنتیکی با موسسات تحقیقات بین المللی سیمیت و ایکاردا که ایران عضو این دو موسسه میباشد، نیز از طریق دو موسسه تحقیقاتی فوقالذکر صورت میگیرد.
وی ادامه داد: کشاورزانی که یکسال بذر گواهی شده دریافت مینمایند، برای بذور گندم آبی تا 3 سال و برای گندم دیم تا 5 سال میتوانند از بذور مزارع خود استفاده نمایند. مشروط به اینکه حتما بذور را قبل از کاشت بوجاری و ضدعفونی و با کودهای حاوی عناصر ریز مغذی همچون عنصر روی غنی سازی و سپس اقدام به کشت نمایند.
افزایش 400 هزار تنی بذرهای گواهی شده در 7 سال گذشته
با اجرای طرح افزایش ضریب خوداتکایی گندم تولید بذرگواهی شده افزایش یافت و از 290 هزار تن سال 1392 به بیش از 400 هزار تن رسیده است و ایران را در زمره کشورهای با رتبه بالا قرار داده است که بخش قابل توجهی از افزایش تولید گندم در چندسال اخیر نیز به عامل مهم بذر ارتباط پیدا می کند.