صادرات آرد و ماکارونی ایران به عراق به بنبست رسیده است؟
دبیرکل اتاق بازرگانی خوزستان
چرا صادرات آرد و ماکارونی ایران به عراق به بنبست رسیده است؟/ بر اساس آخرین اعلام گمرک، صادرات ایران به عراق تا پایان مرداد ماه بیش از ۱۲ میلیون و ۲۴ هزار تن به ارزش سه میلیارد و ۱۶۳ میلیون و ۳۴۳ هزار و ۲۴۸ دلار بوده که نسبت به پنج ماه نخست سال قبل، از لحاظ وزنی ۵۳ درصد و از لحاظ ارزشی ۳۱ درصد رشد را داشته است که در این مدت عراق پس از چین، دومین شریک صادراتی ایران بوده است. نگاشته در این شماره برای آگاهی از وضعیت حضور ایران در بازار عراق به ویژه در بحث تولیدات آردی ایران با محمد نجفیان، دبیرکل اتاق بازرگانی خوزستان به گفتوگو پرداخته است.
چرا صادرات آرد و ماکارونی ایران به عراق به بنبست رسیده است؟
وی در خصوص وضعیت صادرات آرد و ماکارونی ایران به عراق اظهار کرد: صادرات این محصولات در مرزهای تجاری مشترک با کشور عراق متناسب با سلایق طرف مقابل انجام میشود به عنوان مثال، استان خوزستان به عنوان یکی از استانهای همجوار با کشور عراق، موانع و چالشهایی در این رابطه دارد.
وی ادامه داد: متولیان مرزی عراق، از پذیرش ماکارونی جلوگیری میکنند و در زمینه صادرات آرد، تنها یک شرکت ایرانی به تایید طرف عراقی رسیده است؛ لذا فعالان دیگر این عرصه امکان صادرات محصولات خود از طریق مرزهای خوزستان به کشور عراق را ندارند.
بنابراین در صورتی که رایزنهای بازرگانی جمهوری اسلامی در کشور عراق، نتوانند از طریق مذاکره و پیگیریهای مربوطه، رویه فعلی تجاری این کشور را اصلاح نمایند، در آینده شرایط نگران کنندهتری در رقابت با کشورهایی مانند ترکیه رخ خواهد داد.
موضع دولت سیزدهم در قبال توسعه روابط تجاری با عراق چییست؟
وی در خصوص ارزیابی خود از رویکرد دولت جدید در قبال توسعه روابط تجاری با عراق اظهار کرد: به تازگی معاون اقتصادی رئیس جمهور ابلاغیهای در راستای حمایت از صادرات ابلاغ کرده است که بر اساس آن مشکل استرداد مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان رفع میشود و دیگر استرداد مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان ربطی به ایفای تعهدات ارزی نخواهد داشت.
این ابلاغیه علاوه بر اینکه باب تعاملی شفاف و روشن دولت جدید با صادرکنندگان را نشان میدهد، قطعا میتواند به بهبود شرایط تجارت خارجی کشور نیز کمک کند که در این زمینه، سیاستهای وزارت صنعت، معدن و تجارت با ابتکاراتی همراه است که امیدواریم شرایط صادرات به خصوص با کشور عراق را بهبود ببخشد.
چند پیشنهاد جهت نفوذ تجار به بازار عراق و صادرات آرد
وی در خصوص راهکارهای پیش رو تجار برای نفوذ در بازار عراق اظهار کرد: تسهیل در تردد و صدور ویزا برای تجار دو کشور میتواند یکی از عوامل ایجاد اعتماد و افزایش حجم صادرات به عراق محسوب گردد. در حال حاضر نیز به دلیل محدودیتهای ناشی از شیوع کرونا، تردد تجار با سختگیریهایی همراه است که باید در این خصوص چارهاندیشی توسط مسئولان هر دو کشور شود./ صادرات آرد
انجام توافقنامههای تجاری و پیمانهای منطقهای با محوریت مبادلات تجاری و اقتصادی میتواند زمینه بهبود فعالیتهای تجاری با کشور عراق را فراهم کند. همواره باید از ظرفیتهای فرهنگی مشترک میان دو کشور به منظور تعامل و افزایش روابط تجاری استفاده کرد.
روشهای سنتی دیگر پاسخگوی حفظ بازار عراق نیست!/ صادرات آرد
البته باید توجه داشت که حفظ بازار عراق از طریق روشهای سنتی دیگر پاسخگو نیست و باید با همکاری های مشترک تجاری، زمینه رشد اقتصادی دو جانبه را فراهم کنیم.
در این زمینه نیز باید ظرفیت رایزنهای بازرگانی جمهوری اسلامی در عراق بیش از پیش استفاده کرد. همچنین بخش قابل توجهی از بهبود فعالیت تجاری در بازار عراق نیز منوط به فعالیت و تلاش رایزنهای بازرگانی جمهوری اسلامی در این کشور است./ صادرات آرد
این درحالی است که اعمال تعرفه های صادراتی بسیار سنگین از سوی دولت عراق، به مانع جدی برای صادرات کالاهای ایرانی تبدیل شده است.
نجفیان درباره مشکلات پیش رو در عراق برای سرمایه گذاری اظهار کرد: در حال حاضر کشور عراق خودکفایی در تولید برخی محصولات را با جدیت در دستور کار دارد. از سوی دیگر ایران نیز تامین کننده گاز و برخی فرآورده های نفتی به عراق محسوب می شود. این رویه زمینه ایجاد فعالیت واحدهای تولیدی در عراق را ایجاد کرده است.
تامین ضمانتنامه بانکی؛ چالشی بر سر راه شرکتهای ایرانی
از سوی دیگر تامین ضمانت نامه بانکی توسط شرکتهای ایرانی برای حضور در مناقصات و پروژههای این کشور با دشواریهای بسیار زیادی همراه شده است.
کرونا همواره یکی از مهمترین عوامل ایجاد سرمایه گذاری های ایران در کشور عراق مطرح است. عدم برگزاری نمایشگاه ها و نشست های تجاری مشترک بین فعالان اقتصادی ایران و عراق از جمله موانع انجام این سرمایه گذاری ها به حساب میآید.