داخلیشماره 42غلاتگفتگوگندم

تعرفه واردات کنجاله و روغن خام از سوی انجمن صنفی صنایع روغنکشی و افزایش آن در حال بررسی است

در گفت و گو با مدیر آمار برنامه ریزی انجمن صنفی صنایع روغنکشی ایران

 تعرفه واردات کنجاله و روغن خام از سوی انجمن صنفی صنایع روغنکشی و افزایش آن در حال بررسی است/ انجمن صنفی صنایع روغنکشی ایران در طول 18 سال فعالیت خود در تلاش است تا با ایجاد زمینه های شناخت هرچه بیشتر مراجع تصمیم گیر کشور از مشکلات واحدهای تولیدی بتواند با اتخاذ تصمیمات مبتنی بر منطق اقتصادی و با عنایت بر منافع ملی، تداوم فعالیت این بخش از صنعت کشور را فراهم آورد. همچنین این انجمن تلاش دارد تا با گسترش تولید و اشتغال و در نهایت تامین نیاز صنایع بالا دستی و تکمیلی مانند صنایع خوراک دام و طیور و روغن نباتی کشور گام های اساسی به سمت خوداتکایی رهنمون سازد.

آمار فعالیت شرکت های روغنکشی در ایران

 تعرفه واردات کنجاله و روغن خام از سوی انجمن صنفی صنایع روغنکشی و افزایش آن در حال بررسی است

محمد جعفری، مدیر آمار برنامه ریزی انجمن صنفی صنایع روغنکشی ایران در گفت و گو با نشریه نگاشته در ابتدا در خصوص آمار فعالیت شرکت های روغنکشی در ایران، بیان داشت: هم اکنون 26 کارخانه روغنکشی با ظرفیت بالغ بر 5 میلیون تن روغنکشی از انواع دانه های روغنی در سراسر کشور فعالیت می کنند. میزان فعالیت آن ها بستگی به حمایت های انجام شده در سال های مختلف، متفاوت بوده است. در سال هایی مانند سال 97 از تولیدات کارخانجات روغنکشی (کنجاله، روغن خام) حمایت های لازم صورت گرفته، میزان روغنکشی بالغ بر 3 میلیون تن رسیده است که به عبارتی بیش از 60 درصد ظرفیت تولید بهره برده ایم.

وی در ادامه درباره تعرفه واردات افزود: در سال هایی که تولید با مشکلات متعددی همچون واردات بی رویه محصولات نهایی روبرو بوده، همانند سال 1392 که میزان تولید به حدود 300 هزار تن رسید که به عبارتی تنها 8 درصد از ظرفیت کارخانجات فعال بوده است. در این راستا پیگیری های مکرر و ارائه طرح‌های کارشناسی به مسئولان مربوطه در دولت، راه را برای توسعه فعالیت کارخانجات روغنکشی، حفظ ارزش افزوده و ایجاد اشتغال فراهم نمود.

میزان تخصیص ارز به بحث تعرفه واردات

وی در پاسخ به میزان تخصیص ارز به بحث واردات و تعرفه واردات خاطرنشان کرد: میزان تخصیص ارز به واردات، بستگی به قیمت های جهانی دارد برای مثال در سال 92 حدود 4 میلیارد دلار جهت واردات کنجاله و روغن خام اختصاص یافت.

در این سال حجم واردات دانه حدود 300 هزار تن بوده ولی نزدیک به 900/2 میلیون انواع کنجاله و 500/1 میلیون تن انواع روغن خام وارد شد. در حالی که در سال گذشته واردات مواد اولیه (دانه های روغنی) بر واردات محصولات نهایی کارخانجات روغنکشی اولویت یافت و در این سال نزدیک به 600/2 میلیون تن انواع دانه به ارزش 3/1 میلیارد دلار و حدود 2/1 میلیون تن انواع روغن خام به ارزش 954 میلیون دلار و حدود 4/1 میلیون تن انواع کنجاله به ارزش 665 میلیون دلار وارد شد. به نظر می رسد با توجه به مشکلات اقتصادی در صورت نیاز کشور به واردات، اولویت بر واردات مواد اولیه باشد تا علاوه بر ایجاد اشتغال منجر به حفظ ارزش افزوده شود.

5/2 میلیون تن نیاز کشور به کنجاله سویا

جعفری با اشاره به اینکه میزان نیاز کشور به کنجاله سویا جهت استفاده در زنجیره غذایی دام و طیور حدود 5/2 میلیون تن و میزان نیاز به انواع روغن خام حدود 5/1 میلیون تن، تعرفه واردات است، گفت: واردات بی‌رویه محصولات نهایی تولیدی کارخانجات روغنکشی عرصه را برای تولیدکنندگان داخلی تنگ نموده است. البته این امر نه تنها کارخانجات را با مشکل مواجه می نماید بلکه روند توسعه کشت دانه های روغنی و افزایش ضریب خوداتکایی در تأمین روغن خام و کنجاله را نیز با مشکل جدی مواجه می‌نماید چراکه صنایع تبدیلی به عنوان مکمل فعالیت کشاورزان است.

حجم تولید دانه کلزا در سال 98 به 330 هزار تن رسیده است

مدیر آمار برنامه ریزی انجمن صنفی صنایع روغنکشی ایران با اشاره به اینکه تأکید انجمن بر توسعه تولید در داخل کشور و تعرفه واردات است، گفت: در این خصوص پیشنهادات مکرر جهت افزایش تعرفه واردات کنجاله و روغن خام به منظور توسعه کشت دانه های روغنی و افزایش تولید کنجاله و روغن خام توسط کارخانجات روغن کشی، انجام شده است.

روند توسعه کشت دانه های روغنی در سال های اخیر شتاب مناسبی گرفته است به صورتی که تولید دانه کلزا در حدود 50هزار تن در سال 94 به حدود 330 هزار تن در سال 98 رسید و امید است در سال های آتی نیز این روند ادامه داشته باشد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا