به طور کلی در طول یکسال حدود 18 میلیون تن نهاده های دامی در کشور مورد نیاز است که به نظر می رسد این رقم برای سال آینده حدود 6 درصد افزایش خواهد داشت. در واقع بخش عمده این نهاده های دامی را ذرت با حجم حدود 10 میلیون تن که یک و نیم میلیون تن آن ذخایر استراتژیک است و 8 و نیم میلیون تن دیگر آن توسط واردکنندگان از کشورهای مختلف به ویژه برزیل، روسیه و اکراین وارد می شود، تشکیل می دهد.
هیچ گونه کمبودی در زمینه تامین نهاده های دامی و فرآورده های پروتئینی کشور نداریم
حسن عباسی معروفان، مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام و طیور کشور که به تازگی به این سمت منصوب شده است در گفتگو با خبرنگار نگاشته در خصوص حوزه فعالیت این شرکت تصریح کرد و گفت: وظیفه شرکت پشتیبانی امور دام کشور، تنظیم بازار و تامین ذخایر استراتژیک نهاده های دامی همچون (ذرت، جو، کنجاله و سویا) و فرآورده های گوشتی و پروتئینی است که این امر از طریق خرید و تامین نهاده های دامی برای مرغداری ها و دامداری ها و خرید فرآورده های گوشتی مازاد آنها صورت می گیرد.
وی بیان کرد: در سال جاری میزان بارندگی و حجم تولیدات و تامین نهاده های دامی در سطح مطلوبی قرار داشته است. همچنین به منظور تنظیم بازار، حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان اقدام به خرید توافقی محصولات مازاد تولیدکنندگان و فروش آن در بازار به هنگام کمبود و گرانی این محصول می کنیم. با توجه به این موضوع بیش از 40 هزار تن ذخایر استراتژیک این محصولات را از محل تولید داخل تامین کرده ایم و واردات صورت نگرفته و ارزی نیز مصرف نشده است.
با بسته بندی فرآورده های گوشتی، سلامت و امنیت غذایی مردم را حفظ کرده ایم
معروفان تصریح کرد: با توجه به اینکه طی 5 ماه اخیر شرایط ثابت و مطلوبی در زمینه نهاده های دامی و فرآورده های گوشتی داشته ایم؛ در حال حاضر به دنبال اقداماتی در راستای افزایش کیفیت این محصولات هستیم به گونه ای که با هماهنگی از طریق معاونت امور دام جهاد کشاورزی، فرآورده های گوشتی خریداری شده را در بسته بندی های شکیل و کیفی به منظور مصارف خانوار در ذخایر استراتژیک حفظ کرده ایم. این موضوع نه تنها به سلامت محصول، بلکه به حذف واسطه ها در بازار این محصول نیز کمک می کند.
بخش عمده نهاده های دامی مورد نیاز کشور را ذرت تشکیل می دهد
وی در ادامه به حجم تولیدات کالاهای کشاورزی در کشور و نیاز وارداتی آن پرداخت و گفت: اگرچه حجم تولیدی کالاهای کشاورزی کشور در مقایسه با سال های گذشته افزایش داشته است به گونه ای که از کل حجم 125 میلیون تن کالای کشاورزی تولیدی در سال 97، حدود 12 میلیون تن گندم و بیش از 3 میلیون تن جو بوده است اما محدودیت های اقلیمی و بارندگی در کشور و وجود زمین زراعی تا مرز تنها 30 درصد در کشور، امکان کشت تمام کالاهای کشاورزی همچون گندم، جو، روغن و ذرت را در داخل به ما نمی دهد و نمی توان در تمام این محصولات به مرز خودکفایی رسید لذا مازاد برخی از کالاهای کشاورزی را صادر و به ازای آن کالاهایی که کمبود داریم را وارد می کنیم.
از 19 میلیون تن نیاز نهاده های دامی کشور، 7 میلیون تن در داخل تولید می شود
معروفان افزود: به نظر می رسد که برای سال 99 حدود 19 میلیون تن جو، ذرت، کنجاله و سویا در کشور مورد نیاز باشد که پیش بینی می شود 7 میلیون تن آن در داخل تولید شود و 12 میلیون تن مابقی که بخش عمده آن نیز ذرت است باید از طریق واردات تامین شود تا یک میلون تن تخم مرغ، یک میلیون تن گوشت و دو میلیون و 400 هزارتن مرغ مورد نیاز کشور را تولید کنیم. در این میان به منظور ایجاد اشتغال بیشتر از سال جاری اقدام به واردات دانه های روغنی به جای کنجاله کرده ایم تا هم روغنکشی آن در داخل صورت گیرد و هم کنجاله را به دام اختصاص دهیم.
وی با بیان اینکه عمده واردات نهاده های دامی از طریق بخش خصوصی صورت می گیرد و عمده کار ما ذخایر استراتژیک و تنظیم بازار است، گفت: با توجه به اینکه پایان سال جشن های دهه فجر و نوروز را به صورت دوره های پرمصرف مواد پروتئینی در پیش داریم لذا آمادگی کامل جهت تامین محصولات مورد نیاز کشور را با قیمت های واقعی داریم.