داخلیشماره 63گفتگوگفتگو با بخش خصوصیگندم

افزایش 14 درصدی حجم تخلیه و بارگیری کالاها در بنادر کشور

مدیرعامل شرکت نظم آفرینان سهند:

با توجه به آمار ارائه شده از سوی سازمان بنادر، از ابتدای سال جاری تا پایان مرداد ماه، در مجموع 59 میلیون تن کالا در بنادر کشور تخلیه و بارگیری شده است که این میزان تخلیه و بارگیری نسبت به سال گذشته در مدت مشابه، ۱۴ درصد افزایش داشته است.

مهندس حکیمیان، مدیرعامل شرکت نظم آفرینان سهند در گفت­وگو باخبرنگار نگاشته عنوان کرد: به­طورکلی در بیشتر بنادر کشور واردات و صادرات انواع کالا اعم از کالای کانتینری، فله خشک، کالای نفتی و جنرال کارگو و… صورت می‌پذیرد؛ از این رو با توجه به موقعیت مکانی بنادر، دسترسی خطوط کشتیرانی و نیز زیرساخت‌های تجهیزاتی و لجستیکی، تفاوت‌هایی در میزان واردات و صادرات انواع کالا در بنادر کشور وجود دارد.

وی افزود: به عنوان مثال بندر امام خمینی (ره) به عنوان بندر کانونی غلات و کالای اساسی کشور شناخته شده و سالانه بالغ بر 13 میلیون تن انواع غلات و نهاده در این بندر تخلیه و بخش عمده‌ای از آن نیز در انبارها و اراضی پشتیبانی بندر نگهداری می‌شود و یا بندر شهید رجایی با تخلیه و بارگیری بالغ بر 1.5 میلیون TEU کانتینر در سال، مقام اول تخلیه و بارگیری کانتینر در بنادر کشور را به خود اختصاص داده است.

چالش‌های تخلیه و بارگیری کالاهای وارداتی و صادراتی در بنادر

حکیمیان درباره مشکلات تخلیه و بارگیری در بنادر اظهار کرد: با توجه به افزایش واردات کالای اساسی در سال‌های اخیر، برای نگهداری موقت کالا تا زمان ترخیص و خروج از بندر، وجود زیرساخت‌های مناسب، ضروری به نظر می­رسد. متأسفانه در برخی مقاطع زمانی، کمبود انبارهای نگهداری (به ویژه در بخش غلات) و نیز مشکلات مالی صاحبان کالا در خصوص تبادلات بانکی، موجب شده کشتی‌ها مدت زمان زیادی در لنگرگاه متوقف شوند و در نوبت پهلودهی قرار گیرند که این موضوع علاوه بر افزایش هزینه برای وارد کنندگان، روند فعالیت‌های بندری را نیز تحت شعاع قرار می‌دهد. در حوزه تخلیه و بارگیری کالا در اسکله‌ها نیز می‌توان به فرسودگی تجهیزات تخلیه و بارگیری بندرها و عدم امکان تأمین به موقع قطعات و لوازم یدکی به دلیل تحریم‌ها و عدم امکان تأمین ارز برای خرید قطعات و تجهیزات اشاره کرد.

وی در ادامه گفت: یکی از مشکلات حال حاضر، واردات قطعات و لوازم یدکی تجهیزات تخلیه و بارگیری بندری است که این مسأله از طریق تأمین ارز آزاد از سوی اپراتور پایانه‌ها صورت می‌پذیرد؛ در حالیکه تعرفه ارائه خدمات مطابق کتابچه سازمان بنادر در برخی بخش‌ها مانند تخلیه و بارگیری غلات و کالای عمومی به صورت ریالی است. لازم است قسمتی از تعرفه‌های مصوب سازمان بنادر از حالت ریالی خارج و به صورت دلاری در کتابچه تعرفه بنادر گنجانده شود تا امکان تعمیر و‌ نگهداری تجهیزات بندری که در حال حاضر به دلیل تحریم‌ها خرید مجدد آنها به سختی صورت می‌پذیرد، به بهترین صورت و با بالاترین کیفیت انجام پذیرد.

درخواست های فعالان حوزه تخلیه و بارگیری از دولت جدید

مدیر عامل شرکت نظم آفرینان سهند با اشاره  به آنچه دولت جدید در زمینه رفع مشکلات باید انجام دهد، گفت: متأسفانه مشکلات اقتصادی به وجود آمده از ناحیه تحریم‌ها، نبودِ ثبات بازار ارز و نیز منع تبادلات بانکی، چالش‌ها و محدودیت‌های زیادی را برای تمام فعالان اقتصادی اعم از اپراتوران پایانه­ها  و نیز سرمایه‌گذاران فعال در بنادر کشور به وجود آورده است و امیدواریم دولت جدید بتواند با در نظر گرفتن تمهیدات مناسب درجهت رفع موانع و برطرف کردن چالش‌های موجود، گام‌های موثری بردارد.

وی یادآور شد: اختلاف موجود در نرخ ارائه خدمات به صورت ریالی با تأمین قطعات با نرخ ارز آزاد مشکلاتی را به وجود آورده که در این زمینه نیز دولت می‌تواند با بازنگری نظام تعرفه خدمات بندری و در نظر گرفتن تعرفه‌های ترکیبی (ریالی و دلاری ) همانند بخش کانتینری،  بخشی از مشکلات را مرتفع سازد.

حکیمیان در پایان افزود: به عنوان یک شرکت فعال و سرمایه‌گذار در حوزه بنادر، انتظار می رود دولت حمایت و پشتیبانی ویژه‌ای از شرکت‌های خصوصی دارای سابقه فعالیت بلندمدت داشته باشد. در حال حاضر تعداد محدودی شرکت خوش نام و متعهد با سابقه کاری بالا و دارای نیروی انسانی متخصص در بنادر ایران فعالیت می‌کنند و لازم است دولت ضمن حمایت از این شرکت‌ها نسبت به تقویت فعالیت‌های بندری و عقد قراردادهای بلند مدت اقدام کند تا بخش خصوصی نیز بتواند با اتکاء بر تجربه و دانش خود به عنوان بازوی توانمند دولت نقش خود را ایفا کند و حتی با نگاه فرا منطقه‌ای، می‌تواند تمهیداتی در نظر گرفته شود تا زمینه حضور این شرکت‌ها در بنادر دیگر کشورها  فراهم شود.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا