داخلیشماره 54گفتگوگفتگو با مسئولین دولتگندمنان

اتحادیه کشوری نان آیا قابل اجراست؟

سرپرست مرکز اصناف و بازرگانان وزارت صمت پاسخ می دهد:

اتحادیه کشوری نان آیا قابل اجراست؟/ با توجه به گزارش ها و بررسی هایی که در استان های مختلف کشور در ارتباط با اتحادیه های آنها به ویژه اتحادیه های نان داشته ایم، شاهد این بوده ایم که برخی اتحادیه ها همچون اتحادیه تولیدکنندگان نان های حجیم و نیمه حجیم تهران خواستار تشکیل اتحادیه کشوری نان بوده اند اما علی رغم پیگیری های لازم موفق به اجرای این امر نشده اند. این موضوع بهانه مصاحبه خبرنگار نگاشته با مسئول مربوطه دولت در وزارت صمت شد لذا در ادامه گفتگوی ما را با کامبیز معتمد وزیری، سرپرست مرکز اصناف و بازرگانان وزارت صمت می خوانید؛

  1. با توجه به اهميت فعاليت كشوري اصناف در خصوص اتحاديه هاي توليد كننده نان حجيم و نيمه حجيم چه موانعي براي كشوري شدن اتحاديه کشوری نان وجود دارد؟

ساز و کار تشکیل اتحادیه کشوری در تبصره 7 ماده 21 قانون نظام صنفی بدین ترتیب لحاظ گردیده است که چنانچه تعداد واحدهای صنفی در هر استان به حد نصاب مقرر در این ماده نرسد؛ با پیشنهاد اتاق اصناف ایران و  تایید وزیر صمت، اتحادیه ای از واحد های صنفی در سطح کشور تشکیل می گردد.

با عنایت به مراتب فوق، ابتدا باید گفت که صنف مذکور در برخی از شهرستان های کشور دارای اتحادیه مستقل است و در سایر شهرستان ها به استناد ماده 21 قانون نظام صنفی، این صنف با دسته های شغلی نانوایان تشکیل اتحادیه همگن داده است. همچنین به استناد تبصره 6 همین ماده تشکیل اتحادیه استانی برای آن ها فراهم می باشد چرا که اصل در قانون تشکیل اتحادیه به ترتیب شهرستانی، استانی و سپس کشوری است در این صورت مقامات استانی در تصمیم گیری و نظارت بر اتحادیه های شهرستانی و استانی دخیل هستند و این موضوع با سیاست های تمرکز زدایی مطابقت دارد.

  1. چرا علي رغم اهميت فعاليت اين صنف به ويژه در زمان كرونا، هنوز شاهد این هستيم که در برخي استانها اتحاديه قنادان و نانوايان حجيم توسط يك نفر اداره مي شود؟

با توجه به اینکه در بند (1) ذکر شد به استناد ماده 21 در هر شهرستان که واحدهای صنفی با فعالیت های شغلی مشابه یا همگن وجود داشته باشد؛ افراد صنفی با رعایت قانون نظام صنفی مبادرت به تشکیل اتحادیه می نمایند بنابراین در این شهرستان ها به حکم قانون و مقررات قانون موصوف این صنف رسته های همگن تشکیل یک اتحادیه داده اند و به ناچار توسط یک هیئت مدیره مدیریت و راهبری می شود.

 

  1. علت عدم تشکیل اتحادیه نانوایان در برخی از استان های مهم چیست؟/ اتحادیه کشوری نان

اول اینکه به استناد بند (الف) ماده 49 قانون نظام صنفی تصمیم گیری در مورد ادغام، اتحادیه ها یا تقسیم یک اتحادیه به یک یا دو اتحادیه تعیین رسته صنفی و موافقت با تشکیل اتحادیه مستقل در صورت ضرورت با کسب نظر از اتاق اصناف شهرستان از وظایف کمیسیون نظارت شهرستان مربوط می باشد و ترکیب اعضای کمیسیون نیز به استناد ماده 48 همان قانون از دستگاه های دولتی از قبیل وزارت کشور، بهداشت، امور اقتصادی و دارایی و… و نمایندگان بخش خصوصی است که بر اساس مقتضیات اقتصادی همان منطقه (شهرستان) تصمیم گیری می نمایند. دوم اینکه در برخی از شهرستان ها با توجه به عدم حصول نصاب مقرر در ماده 21 امکان اتحادیه مستقل وجود نداشته و ممکن است کمیسیون  نظارت شهرستان با سایر صنوف همگن و مرتبط مانند مواد غذایی قنادان و … تشکیل اتحادیه همگن نمایند.

  1. در برخي استان ها شاهديم که رييس صنف نانوايان و رييس صنف كارخانجات یک شخص ثابت است، علت چیست؟

شرایط داوطلبان عضویت در هئیت مدیره اتحادیه ها به صراحت در ماده 22 مکرر 1 قانون نظام صنفی بیان گردیده است و محدودیتی در این خصوص وجود ندارد لذا با انتخاب اعضای صنف عضویت این افراد در ترکیبات هیات مدیره بلامانع است.

 

 

  1. آیا دولت در انتخاب افراد مناسب براي صنوف، نظارتي دارد؟ آیا برای اینکه مديران اصناف از سمت خود بهره برداري هاي شخصي نكنند، کنترلی می گردد؟

ساز و کار برگزاری انتخابات از جمله تعیین صلاحیت، نحوه رای گیری و شمارش آرا و رسیدگی به شکایات در آئین نامه اجرایی موارد 22 و 23  همین قانون پیش بینی شده و کمیسیون های نظارت و هیات اجرایی بر انتخابات مکلف به اجرای مقررات تعیین شده هستند.

در قانون نظام صنفی جهت نظارت بر عملکرد اتحادیه های صنفی مقررات لازم به شرح ذیل پیش بینی شده است که همزمان با برگزاری انتخابات هیئت مدیره، بازرسان اتحادیه اعضای همان صنف انتخاب می گردند که عنوان ذکر شده به طور دقیق یکی از عناوین تخلف در ماده 6 دستورالعمل بند(ه) ماده 55 قانون نظام صنفی لحاظ شده و چنانچه مرجع رسیدگی به عملکرد در جریان بازرسی از اتحادیه ها و یا وصول گزارش با آن مواجه شدند بلافاصله بر اساس مقررات مذکور شروع به رسیدگی خواهند نمود.

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا