چندین سال است که سیلوداران بخش خصوصی با وجود سرمایهگذاریهای کلان برای احداث سیلو در کشور با مشکلات و تبعیضهای فراوانی از سوی دولت مواجه هستند چراکه تجهیزات و امکانات مدرن این سیلوها در سایه بیتدبیری مسئولان در حال خاک خوردن است و بخشی از دسترنج کشاورزان در سیلوهای قدیمی و فاقد تجهیزات مناسبی ملکی دولت نابود میشود. نگاشته در این شماره پای درد دل سیلوداران نشسته است تا نظرات آنان برای رفع مشکلات فعلی را شنیدار باشد.
مهندس زمانی، عضو هیئت مدیره انجمن سیلوداران ایران و مدیرعامل سیلو کردستان در خصوص مهمترین چالشهای سیلوداران بخش خصوصی اظهار کرد: عدم استفاده از ظرفیت کامل سیلوها، پایین بودن نرخ نگهداری گندم در سیلوها با توجه به افزایش شدید نرخ تورم و نرخ ارز و چیدمان شرکت تعاونیها در اطراف سیلوها توسط شرکت غله هر استان بدون بهرهگیری از نظرات کارشناسی با هدف نابودسازی بخش خصوصی از مهمترین مشکلات سیلوداران کشور است.
وی در خصوص نقش سیلوداران در بحث خودکفایی گندم اظهار کرد: نحوه نگهداری گندم به صورت ایمن، جلوگیری از حیف و میل گندم بر اثر نگهداری در شرایط غیر استاندارد و در انبارهای روباز یا ساده نقش موثری را در خودکفایی گندم کشور دارد که با توجه به برخورداری سیلوهای بخش خصوصی از تکنولوژی روز دنیا برای نگهداری، تخلیه و بارگیری گندم به بهترین روش، این سیلوها میتوانند نقش تعیینکنندهای را در خودکفایی گندم ایفا کنند.
مبالغ حق مباشرت برای سیلوهای خصوصی به دور از انصاف است
زمانی با گلایه از تفاوت مبالغ حق مباشرت میان سازمان تعاونی روستایی و سیلوهای بخش خصوصی اظهار کرد: متاسفانه سازمان تعاون روستایی با امکانات بسیار محدود و با به کارگیری انبارهای ساده و حتی روباز برای خرید هر کیلو گندم حدود 330 هزار ریال را دریافت میکنند در صورتی که سیلوهای خصوصی با وجود شرایط استاندارد و آخرین تکنولوژی بدون هر گونه ضایعاتي، برای خرید گندم به صورت مستقیم از کشاورزان آن هم تنها یک بار در سال برای هر کیلو مبلغ110 هزار ریال را اخذ میکنند که متاسفانه این مبلغ از 5 سال گذشته تاکنون هیچ تغییری را نداشته است.
مدیرعامل سیلو کردستان با بیان اینکه به نفع دولت است که سیلوهای خصوصی را با ظرفیت کامل یا حداقل 70 درصد ظرفیت اسمی از سیلودارها اجاره نمایند، گفت: دولت با این کار میتواند در طول سال چندین بار گندم را در سیلوهای تحت اجاره پر و خالی نماید. از سوی دیگر سیلوهای ملکی قدیمی که کاملا مستهلک شده و در بافت شهری قرار گرفتهاند را از رده خارج نماید چراکه سیلوهای بخش خصوصی در محل تولید گندم احداث شدهاند و کاملا به نفع دولت است که از ظرفیت کامل آنها استفاده کند.
در بخش دیگر آقای خلیلی، مدیرعامل سیلو اسلامشهر در خصوص مهمترین چالش سیلوداران کشور اظهار کرد: با توجه به تورم جامعه، چندین برابر شدن قیمت کالاها و شیب صعودی قیمت دلار، دستمزد سیلوها بسیار ناچیز و اندک است. این در حالی است که بسیاری از سیلوداران علاوه بر بدهکاری به بانکها به شرکتهای خارجی نیز بدهی ارزی دارند.
پایین بودن موجودی گندم؛ مهمترین چالش سیلوداران تهران
وی با بیان اینکه پائین بودن موجودی گندم بخصوص در دو سال اخیر به دلیل خروج گندم انسانی برای مصرف دام و طیور به دلیل کاهش یا قیمت بالای نهادههای دامی یکی از مشکلات سیلوداران است، گفت: در حال حاضر یکی از چالشهای بسیار سخت سیلوداران به ویژه در استان تهران، پایین بودن موجودی گندم به دلیل مصرف فراوان میباشد. در صورتی که سیلوداران استانها برای خروج گندم خیلی راحت مقاومت میکنند.
صنعت سیلوداری نیازمند توجه خاص سازمان حمایت از مصرفکننده و تولیدکننده
خلیلی در خصوص راهکارهای حمایت از سیلوداران اظهار کرد: راهکار اساسی این است که صنعت سیلوداران هم مورد توجه خاص سازمان حمایت از مصرفکنندها و تولیدکنندها قرار گیرد چراکه سرمایهگذاری بسیاری در این حوزه صورت گرفته است اما متاسفانه هیچ حمایتی از این صنف نشده و اکثر سیلوداران بدهکار انبوه به بانکها یا به شرکتهای پیمانکار یا شرکتهای خارجی هستند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: برای احقاق حق سیلوها لازم است که نمایندگان فعال سیلوها در تصمیمگیریهای شرکت بازرگانی دولتی ایران حضور داشته باشند.