مجموعه پایلا یک شرکت دانش بنیان است که در زمینه حمل و نقل و لجستیک هوشمند فعالیت میکند. از نیمه دوم سال گذشته طراحی و اجرای سامانه پایش و رصد شبکه حمل و نقل و توزیع آرد در کشور به این شرکت سپرده شده است. نگاشته برای اطلاع از جزئیات این موضوع و تاثیر آن بر افزایش شفافیت در فرآیند توزیع آرد با مهندس خوشنفس، رئیس هیئت مدیره شرکت پایلا به گفتگو پرداخته است.
به گفته مهندس خوشنفس پایلا سامانه جامعی است که با هدف پایش شبکه حمل و نقل و لجستیک پایهگذاری شده است و از نقطه سفارشگذاری و تامین کالا تا حمل و نقل، انبار و توزیع را تحت پوشش قرار میدهد. در واقع سامانه پایلا، سامانهای یکپارچهای مبتنی بر داده می باشد که با تجمیع اطلاعات این شبکه، امکان پایش و اشراف بر تمام فرآیند لجستیک را در اختیار متولیان مربوطه قرار میدهد.
برنامه پایلا برای افزایش شفافیت در فرآیند توزیع آرد
وی با تاکید بر هدف نظارتی سامانه پایلا گفت: سامانه پایلا با استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی دادههای متنوع شبکه حمل و نقل و توزیع آرد را که بخشی از آنها در دل سامانه پایلا تولید شده و بخش دیگری از سایر سامانه های عملیاتی نظیر سامانه فروش آرد تغذیه میگردد پردازش نموده و امکان پایش فرآیند از نقطه سفارش گذاری تا تحویل را در سطوح مختلف ایجاد می نماید تا از این طریق تمام فرآیند حمل و نقل و توزیع آرد دارای شفافیت باشد. در حال حاضر سامانه پایلا در سطح چند استان اجرایی شده و در حال توسعه به کل کشور می باشد.
مزایای سامانه پایلا برای شبکه حمل و نقل آرد
وی با بیان اینکه آغاز اجرای طرح پایلا به استان همدان بر میگردد، گفت: با اجرای موفق این طرح در همدان، کارگروه ملی گندم، آرد و نان اجرای این طرح در تمام کشور را به تصویب رساند که در رابطه با استان تهران مقرر گردید که 4 شهرستان در جنوب و 3 شهرستان در شمال شرق استان به صورت پایلوت پذیرای این طرح شوند. خوشبختانه با اجرای این طرح در تهران، سفارشات نانوایان ظرف حداکثر 48 ساعت حمل و توزیع گردید. در حالی که سابق بر این، حمل و توزیع آرد در استان تهران 5 تا 6 روز طول می کشید.
همچنین کرایه پرداختی به رانندگان در این طرح همان هزینه مصوب بود که منجر به کسب رضایت رانندگان شد و تمام مبالغ نیز به صورت آنلاین در فاصله زمانی کوتاه به حساب رانندگان واریز گردید.
اما متاسفانه اجرای این طرح به دلیل برخی مشکلات پیشبینی نشده در استان تهران نیمهکاره ماند و در حال حاضر، حمل آرد در استان تهران با همان روشهای سنتی و بدون سامانه رصد و پایش توسط شرکت های حمل و نقل و بخشی هم توسط کارخانجات آرد صورت میگیرد. به نظر میرسد که منافع اجرای سامانه پایلا در سایر استان ها بیشتر نمود پیدا کرده و کارگروههای استانی مربوطه حمایت مطلوبی از اجرای طرح داشتهاند.
تحقق کامل سامانه پایلا؛ سنگاندازی بر سر قاچاق آرد
وی در خصوص تاثیر راهاندازی سامانه پایلا بر قاچاق آرد اظهار کرد: در حال حاضر، فرآیند ثبت سفارش آرد توسط نانوایی توسط سامانههای الکترونیکی ثبت میشوند؛ اما متاسفانه هیچ اطلاعات قابل اتکایی از شبکه حمل و نقل و توزیع آرد پس از ارجاع سفارشات ثبت شده به شرکت های متولی حمل و کارخانجات آرد ثبت و ضبط نگشته که پایلا میکوشد تا این خلا بزرگ را پر کند به نحوی که امکان پایش و رصد کل فرآیند از لحظه ثبت سفارش تا تحویل به نانوایی و در ادامه مصرف آن به منظور پخت فراهم گردد.
برای مثال تا قبل از راهاندازی سامانه پایلا، اطلاعات و اسنادی برای بررسی ادعای شرکتهای حمل در اختیار ارگانهای ذیربط و نهادهای حاکمیتی نبود و بررسی کمی و کیفی این مسئله تقریبا غیرممکن بود. در حالی که آرد یک کالای استراتژیک است و یارانه کلانی صرف آن میشود. لذا باید با استفاده از سامانههای نوین هوش مصنوعی نظارت مطلوبی بر نحوه انجام فرآیندها صورت گیرد که گام مهمی در جهت تحقق عدالت اجتماعی در این بخش می باشد.
قیمت کرایهها تنها یک بهانه برای تعلل حمل آرد است
خوشنفس در خصوص مشکلات حمل آرد در کشور گفت: متاسفانه در اکثر اوقات شرکتها و پیمانکاران مدعی هستند که هزینه مربوطه بابت کرایه حمل برای آنان نمیصرفد. در حالی که بر اساس یک پایش میدانی در سطح کشور، مسئله قیمت مشکلساز نبوده است و با همین قیمتهای فعلی نیز میتوان خودروهای بسیاری را برای این کار به خدمت گرفت.
وی با اشاره به اینکه پایلا درصدد نیست تا جای شرکتهای حمل و نقل را بگیرد، گفت: نگاه ما در پایلا این است که امکان فعالیت برای افراد و شرکتهای بیشتری را در حوزه حمل آرد فراهم کنیم تا با افزایش متقاضیان حمل آرد دیگر با دغدغه نبود راننده و وسیله نقلیه مواجه نشویم.